A grillezésben a tél ugyan egy erős hátráltató tényező, de a mai konyhagép gyártók, szinte bármiről meg tudják győzni az embert. A szobai grillsütő sokkal haszontalanabb, mint fémszappan, a szarvasgomba szeletelő, vagy a tojásszétválasztó. Meggyőződésem, hogy szobai grillt magától csak az vesz, aki vendégségben olyan jópofának találja. De még azok közül is kevesen.

Nálunk ez teljesen másképp alakult. Karácsonyra kaptuk mindkettőt. Azonos márka, kicsit különböző design, de a lényeg ugyanaz. Teflon bevonatú sütőlap, beleöntve egy fűtőszál. És ha már így alakult, hogy két ilyen gépünk is van, kiválasztottam a nagyobb típusszámút (nyilván többet tud) és beüzemeltem.

Mindig utáltam a szobai grillt.

Sosem tudja visszaadni a szabadban grillezés ízeit, mégis azt gondoltam, közösségi érzés, a szobában is tábortűz hangulat lesz. Vagy legalábbis annak elektrogrilles változata. Felraktam a szagelszívó alá, hiszen a kiáramló illatot (füstöt) 1200 watt dupla szívómotorral azonnal ki lehet szívatni a lakásból, különben büdös lesz az összes függöny és ruha. Azonnal eszembe jutott a tévében látott praktika is. Dobjunk egy rozmaring ágacskát a rácsra. Illóolajok, kellemes fűszeres illat. Törtem kettőt és rádobtam. Volt is illat, úgy három percig. Aztán csak füst.

A bambusznyársakra zöldségeket, szűzpecsenyét, a másikra tőkehalat, cukkinit és citrusokat raktam. Só, bors, némi fűszerkeverék, ennél többet nem érdemel a szobai grillparti. Ez csak szükségmegoldás. Pesszimizmusom töretlen.

Praktikus tanács a grillsütő alatti alumínium tálkába pár pohár vizet tenni, hogy a lecsöpögő lé ne égjen oda. De valójában ez a használati utasitásban is benne van. A nyársak lassan megsülnek a grillen, a szagelszívó maximumon, a hangulatos füst már az egész lakásban érezhető. Hal, hagyma, rozmaring kavarog még a hálóban is.

Odakinn hull a hó, mi a meleg szobában grillezünk. Talán ennek egy fejlettebb változata az erkélyen grillezés, ami azért lakógyűlés témájává is válhat.

A nyársak elkészültek, de amíg ettük, egy pillanatra nem jutott eszembe, hogy van-e itthon még faszén, hogy kicsit odakapta a szélét a tűz, vagy hogy a tűz mellett mennyivel melegebb van. A mosogatógép majd tisztára mos mindent, és nem nézhetem a halványan pislákoló parazsat sem. Aztán visszateszem a sütőt a dobozába és csak nagyon sokára hozom fel megint a tárolóból.

Senki ne vegyen elektromos grillsütőt. Élvezze vendégségben, de otthon ne próbálkozzon vele. Semmi sem fogja visszaadni az élményt, mikor szabadtűzön, faszénen egy szaftos marhafartőt megsütünk, aztán salátalevéllel, házi majonézzel belecsapunk egy kettévágott bagettbe. Ezt csak nyáron érezhetjük a kertben. Minden más illúzió. 1000 watton.

Szoktak a lakásban grillezni?