Nem láttam még olyan háztartást, ahol ne lett volna. Használjuk törölgetésre, forró dolgok megfogására, (néha meg is ég) kéztörlésre, kötény helyett és a lecsöpögött bármit is ezzel tüntetjük el gyorsan, mert kéznél van. Naná, hogy mocskos lesz. Van, aki kétnaponta cseréli, van, ahol mindenhez külön van egy, (perverzek) és vannak, akik egyet használnak hetekig (nem én vagyok, de tényleg).

A nagyszülők (és szülők) korosztályban rengeteg háztartásban előfordult az ünneplős konyharuha csomag. Azokhoz nem volt szabad hozzányúlni, mintha kelengyeként őrizték volna az eljövendő leánynemzedékeinek. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a női felmenőknek ezt a gyűjtögető szenvedélyt. Ezért aztán volt összesen kettő-három hivatalosan is használható texil, ami szürkés színt mutatott és finom, puha tapintása volt, nem úgy, mint az ünneplősöknek, mert azok kemények és durvák voltak. Ez a három egyenkoszos váltotta egymást a tűzhelyeknél, együtt mosva a fürdőszobában használt rongyokkal.

Sok nagyi éppen ezért kapott menetrendszerűen minden karácsonyra néhány használható konyharuhát az ünneplős négyszázhatvanon kívül, amikre leselejtezte végül az egyenszürkéket, de lehetőleg minimum egyet eltett az ünneplősök közé. A mosás tehát elkülönítve történt, az egyébként szigorúan kialakított mosás-hierarchiában a család alsóneműi után következtek a konyharuhák.

Az egyik nagymama kifőzte, mert abban van a bacilus, csak ezután mosta ki a gépben. A másik viszont modernebb háztartást vezetett, a kifőzés már nem volt divat. Ő ecetes vízben áztatta őket órákig és utána hanyagul a gépbe hajította őket.

Anyámnál és nálam tovább egyszerűsödtek a tisztításra fecsérelt folyamatok. Míg anyám még hajlandó áztatni az általa oly' mélyen tisztelt Vanishben, én már az erre fordított időt hosszúnak találom. Azért a hagyományokhoz elvétve ragaszkodom, és szeretek nosztalgiázni kicsit a mamák szokásain mosás közben. Ezért maradt a mama ecete, a másik mama forró vize és anyám extrája. A textileket a mosógépben mosom, 90 fokon. Az öblítő részbe egy kis ecetet teszek, és fehérítőt, aztán egy féladagos, gyorsmosással kimosom őket. Ezután érkezik az öblítős utómosás, most már ecet nélkül. A színeseknél persze kimarad a fehérítés, ilyenkor gondolatban anyukámtól elnézést kérek. Faxnisabb, mint szeretném, de úgyis sok konyharuhát használok egyszerre, nem úgy mint a mamák, tehát ritkán kell megjátszani.

Ünneplősöm nincs, még mindig az elődök által évtizedek alatt felhalmozott készletet használom.

A másik oldalon közkívánatra: HAMBURGERZSEMLE!!! Pofonegyszerű, eskü, és itt a szezon!

Hogyan mosnak konyharuhát? És tiszta lesz tőle?