Így levágod a végét, és hidd el, ezt már egy négyéves kisgyereknek is oda lehet adni. A fejénél egy kicsit ez is jobban csíp. Igen, a kezedben az egy Red Cayenne, kiszárítva, darálva ez a cayenne bors.

Az utolsó mondat pár percig még cseng a fülemben, sose adnék cayenne borsot egy kisgyereknek, de ahogy állunk László Subaruja mellett, elhiszem neki, ugyanezen a sarkon szedtünk már ki birkát, bort hasonló autókból, a kombi Subarus amolyan alternatív Volvós nép, csak nincs ablakkerete, megbízható, rendes emberek, hiszek neki.

A csilifelfedező körútunk legújabb típusa, a Red Cayenne is mindenhol csíp, nem csak a fejénél. Jóízű, illatos paprika, nem olyan fűszeres, mint a jalapeno, és nincs perverz, barackos íze, mint az habanerónak, de nagyon finom. Majd ha kapok újra levegőt az alapos, de meggondolatlan ráharapás után készítek belőle valamit, ami majd a szememet fogja kiégetni, de ezt akkor még nem tudom.

Az ecetes tartósítás egyszerű, a felvágott paprikákat befőttesüvegbe rakom és felöntöm ecetes lével (1 l víg, 1/2 l 10%-os ecet, két evőkanál só, 10 evőkanál cukor)

László ezzel támogatta meg a Pásztortüzek fesztivál frijoles charrosát, ott élőben is kipróbálhatják.

Ami sokkal érdekesebb, az a chile con asadero (csíle kon ászádéró) egy egyszerű, és itthon is beszerezhető alanyagokból készülő egytálétel.

  • két marék nagyobb méretű csili ( eredetileg chilacas, de jalapeno, hegyeserőszöld, habanero, akár cserkó, esetünkben Red Cayenne, de vegyesen is mehetnek)
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl olaj
  • 1 fej lilalhagyma finomra vágva
  • 1/2 l tejszín
  • só, bors

A paprikákat meghámozom, (nem hámoztam) hosszú szálakra vágom. Mély serpenyőben az olajon és a vajon megpirítom a hagymát, rádobom a paprikát.

Pár perc után föléhajolok, majd csukott szemmel hátraugrom, amit egy üres, legyalult mezőn kívül nem tanácsolok senkinek. A keserű íz még most is a torkomban van, pedig ez szombat reggel történt. A kapszaicin inhalálással is hatékonyan bevihető, talán túlságosan is, legyenek óvatosak csilipörkölés közben.

A megpuhult paprikákat felöntöm a tejszínnel, átforralom, és melegen tálalom. Kukoricatortilla, de akár a puliszka is mennek hozzá.

Red Cayenne, Jalapeno, Habanero delikátüzletekben, néhány egzotikus zöldséget is áruló zöldségesnél is kapható. A hétvégi fokhagymavásárra is viszünk ki friss, magyar termesztésű Red Cayenne-t, 300 Ft/10 darabos áron (bő húsz centis paprikák, kb 100 db 1 kg) Részletek itt, előjegyzés szükséges a paprikákra is a szilvapartikukacgmail.com címen.

Szagoltak már csilibe?