Most edd, Lány, mer’ mingyá gyün a Lőrinc, belepisál, azt’ nem lesz jó! – mondta a mama és szelt hozzá egy jókora karéj kenyeret. Hiába vártam, se vele, se gyerekkorom másik meghatározó alakjával, a Rézfaszú Bagollyal nem találkoztam soha, kettejük közül az utóbbi minden alkalommal szóba került, ha nem akartam időben lefeküdni, pedig rá igazán kíváncsi voltam és minden este elhatároztam, megvárom, jól megnézem magamnak, talán az is kiderül, miért akar elvinni, míg Lőrincet a mama csak nyáron emlegette.

Ma már tudom, Lőrinc -a dinnye vonatkozásában- nem valós személy, aki gusztustalan dolgokat művel a dinnyével, hanem augusztus 10-ét jelöli a naptárban: utána a dinnye lucskos, vizes, íztelen lesz. Hogy a Rézfaszú Bagoly létezik, abban biztos vagyok.

Abban is, hogy görögdinnyét a kerekes kútból felhúzva, karéjnyi fehér kenyérrel jó enni, de a kút kiszáradt, mikor a vizet bevezették, sárga bélű görögdinnyét gyerekkorom óta nem láttam, a fehér kenyér ritkán elérhető luxuscikké lépett elő, mióta a negyvenkettes méret fenyeget, a magokat kiszárítani és nyakláncot fűzni már nincs türelmem, csak a dinnye maradt meg.

Hogyan vásároljunk dinnyét? Ma már nem lékelnek az ÁNTSZ rendelkezése miatt, az érzékeinkre kell hagyatkoznunk.

Görögdinnye: kopogtassuk meg, az érett dinnye mély, kongó hangot ad. Ha a kopogtatás után magas, éles hangot hallunk, a gyümölcs éretlen. Túlérett akkor, ha a kongatás során a hang tompa vagy nem visszhangzik. Ha van, vizsgáljuk meg a szárát. Ha a gyümölcs szára száraz, a dinnye érett. Sárgadinnye: Az érett dinnye héja világos. Szagoljuk meg jó alaposan, több helyen, az érett gyümölcsnek intenzív illata van. Óvatosan nyomkodjuk meg a szárcsonk körül, ha puha, édes, illatos, érett gyümölcsöt veszünk. Figyeljünk arra, hogy a görögdinnyével ellentétben a sárgadinnyének van utóérése! Ne tegyük hűtőbe, felvágva pláne ne, az intenzív gyümölcsillatot átveszi a többi élelmiszer.

A görögdinnye úgy jó, ahogy van, egy dolgot tegyünk vele, hűtsük le jó alaposan. Vannak dolgok, amiket jobb békén hagyni, ilyen a görögdinnye, meg én 25 fok felett. Mindenkinek van kedvenc dinnyéje, az enyém a már hiányolt sárga bélű és a hagyományos, sötétzöld héjú, amit egyre ritkábban látok, szemben a mag nélküli és a tökdinnyével, ami nem is dinnye, hanem rózsaszínű uborka. Igen, az eszetlen bohóságtól túlfűtve én is injekcióztam rumot dinnyébe, harminc felett nem vicces, igyanak inkább sangríát, annak van értelme.

Amiben még nem csalódtam, az a vajszlói görögdinnye, meg is tanultam a hülyegyerek mondókáját: „egyék a dinnyét vegyék a dinnyét, a vajszlói görögdinnyét, itt a dinnye, hol a dinnye, a vajszlói görögdinnye”. Fél óra ordítozás után legszívesebben ráhúznék a fejére egy dinnyét, de a vajszlói dinnye tényleg isteni. Az óbégatás egyébként is nosztalgikus, Alvégen, gyerekkoromban ugyanígy kiabáltak, mikor a lovaskocsi Alvégen befordult a hatalmas galagonya alá, mamamama itt a dinnyés, kimehetek?

A sárgadinnye más. Görögdinnyét lehet zabálni a strandon, lehet szörcsögve-köpködve fuldokolni benne, a sárgadinnye elegáns, vegyék komolyan. A világ egyik legvilághíresebb előétele a prosciutto e melone, az édes sárgadinnye és a sós, levegőn szárított sonka találkozása, randi- és csúcskaja, ezt lehet salátának bonyolítani rukolával, balzsamecettel, gyömbérrel, ahogy két utóbbi jól illik a görögdinnyéhez is. A sárgadinnyét nem lehet szörcsögni, zabálni, késsel-villával kell enni, és nem alázhatják meg azzal, hogy sárgadinnyés Keglevich vodkát rendelnek, hacsak nem 16 évesen, az első házibuliban akarnak kitűnni a vébékások közül. Felesleges mellé vaníliafagylaltot pancsolni, minek egy másik édes ízzel agyonbaszni a tömény gyümölcsöt, ha menőzni akarunk, annyi minden mással lehet virítani.

Görög- vagy sárgadinnye?