Tegnap volt életem legcsípősebb napja. Egy forgatás miatt ötkor letoltam egy kiskörömnyi Dorset Nagát (Scoville skála 1 000 000, a világ legerősebb csilije), majd egy tányér vagány csirke vindaloo-t. Mindenki a ma reggelemért izgult. Én nem.

Én a szöget is. Röptében.

 

 

 

 

 

Bár egy indiai, kontrollcsoporttal végzett kisérlet azt igazolja, hogy a friss végbélműtéten átesett alanyok közül a csilit fogyasztók jobban szenvedtek helyi fájdalmaktól, mint a placebót beszedők, a kép árnyaltabb.

A kapszaicin egy ízetlen, szagtalan vegyület, ami közvetlen kapcsolat esetén ingerli hőérzékelő receptoraink végét. Ezek az idegek megfelelő mennyiségben csoportosulnak a szánkban, szemünkben, nemi szerveinken és a végbélnyílás környékén. A bőrt vastag, elhalt sejtréteg védi, az emésztőrendszerünkben pedig nincsen elég, kapszaicinre érzékeny idegsejt, ezért nem éget tüzes ösvényt Naga tesó mind a tíz méteren lefelé. 

Csak az csíp, ami ingerel, ami jelen van, és ehhez a kapszaicinből többnek, vagy kevesebbnek a végbélhez kell jutnia. A kapszaicint meg tudjuk emészteni, akár maradéktalanul, erre az ember emésztőrendszere alkalmas, ha valakinek mégis csíp másnap reggel, a szervezete nem volt elég mohó. Az már egy egyéni megfigyelésen alapuló vélemény, hogy a természetes, friss csiliket maradéktalanul feldolgozom, viszont egyes csípős szószok, például Tabasco bennem is kárt tesznek az összes lehetséges felületen, ezek kapszaicintartalmát nem tudom beépíteni az utolsó cseppig. Ez hasznos információ lehet a csilit duplán megszenvedőknek, lehet, hogy náluk sem a paprikával van a baj, hanem adalékanyagok akadályozzák a természetes folyamatokat.

Ha már a beleknél tartunk, a csípős érzés mellett van még egy mellékes következmény, amit egyetlen csilifogyasztó sem úszhat meg. Ez a kapszaicin emésztést elősegítő hatása. Tucatnyi fogyókúrás tabletta épít erre a tulajdonságára, és mértékkel alkalmazva ezért van jótékony hatással különböző gyomor és bélbántalmakra, fekélyekre. A kapszaicin élénkíti az emésztőnedvek elválasztását és élénkebb mozgásra készteti a bélrendszer izmait, akár szélsőséges élményeket produkálva. Egy veszedelmes hasmenés esetén természetesen nincs idő holmi emésztésekre, ilyenkor a kétszer csípés garantáltan fokozza az élvezeteket. 

Kétszer csíp?