A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Két alapanyag, egy vasserpenyő, némi zsiradék és kész vagyunk. Kész vagyunk a koleszban, otthon, egy platnin, szálkásítva, csóróságban, de néha még gazdagságban is, és kész van a gyerek, a köret. A tojásos rizs.
Tojást, teát se tud főzni, van ilyen olvasónk, sőt szerzőnk is, ezért a zsíroskenyér elkészítésének elemzése után gátlástalanul térünk ki a tojásfőzésre. Nem a három és négypercesre. Szerelem a kolera idején stílusában főtt keménytojás következik.
Mérsékelten érdeklődöm a direkt tojásfogyasztás iránt, így a tökéletes módszert a tojás és cukor (és szték) fogyasztás iránt fokozottan érdeklődő Orosz Pétertől, rajta keresztül Julia Childtól tudtam meg. Ez még a film előtt volt, mi már akkor ismertük Julia Childot, és van olyan is, aki előbb szexelt, mint mobiltelefonált.
Olaszország kellős közepén tortellinicsináló készséget vásárolni igen nagy hülyeség. Itthon is. Mindenhol. Hogyan gyűlöld meg a főzést rossz eszközök segítségével sorozat, első rész: a tortelliniforma.
Egy tyúk jobb életkörülményeiért nem mindenki hajlandó több pénzt adni. De zavarja az érthetetlenül összecsomósodó madártej, halízű rántotta, jellegtelen tiramisu? Vegyen jobb minőségű tojást, ne legyen mindegy, mit főz össze a sonkával.
A gyakorlatban sose küldtem egymásnak a különböző tartásból származó tyúkok tojásait, megtette helyettem a véletlen. Általában rántottát reggelizek, magában, vajon sütve, a tojás íze látványosan érvényesül benne. Évek óta ugyanott veszem a tojást, adom a tartót, kifizetem, hazahozom. Fuchs termelő, 2-es tojásával indított az árusom, nem ellenőrizgettem vált-e beszállítót, elég baj. Pár hete nem jó a rántotta, vékony a flan. Semmilyen, érdektelen, nem ízlik. Megnéztem a tojáshéjat, 3-as kód röhögött a képembe. Az árus lecserélte a beszállítót, persze az árat megtartotta.
A tojásokat soha ne a doboz, mindig a tojáson leellenőrzött kód alapján vásárolja, sok a megtévesztő feliratú, ábrájú doboz. Árban a 2-es és 3-as kód közötti különbség 5-10%, és néha a 2-es az olcsóbb.
0 - bio (a takarmány bio, amit esznek, és nem ketrecben élnek): Spar, Cora, Auchan, Metro, Kaiser's, néhány CBA, bioboltok
1 - szabad tartás: ez a madárinfluenza óta probléma, nem nagyon kapható
2 - istállózott, mélyalmos: Spar, Cora, Auchan, Metro, Kaiser's, néhány CBA, Nagycsarnokban a jobb soron pár zöldséges. Fuchs tojások (ez nem csak mélyalmos, itt a tyúkok nem kapnak állati eredetű kaját, tartalmas, jó tojás): Fuchs márkájú dobozok, Tesco egyes mélyalmos tojásai (doboz tartalmának ellenőrzése!)
3 - ez a ketreces
jelöletlen tojás: őstermelők árulhatják. nem feltétlenül bízom meg benne, legfeljebb, ha anyám tyúkjainak jelöletlen tojása, nála biztosan szabadon eszetlenkedik és nem szóját csipeget az a kevés tyúk, de nyersen azt se használom fel semmibe, csak hőkezelve. messze anyámtól (szabadon tartott, kukacot, zöldet, amit talál és kevés gabonát csipegető öreg tyúkok) származó tojások a legvastagabbak, legsűrűbbek, a különbség óriási, érdemes jobb körülmények között élő tyúkok tojását vásárolni
Vigyázat, nem mérvadó a tojás származása szempontjából:
tanyasi, farm tojás felirat a dobozon
tanyasi, bio, boldog tyúk, állatjólét, mélyalmos, chicken heaven, biotojás, stb. mutatós cégnevek (Kft., Bt, Zrt, Nyrt ilyesmikre végződik) a dobozon
piac őstermelői között székelő tojásárus, sőt, maga a zöldségárus nénike összehajgumizott doboza se garancia a nem ketreces tojásra, de még mennyire nem
az osztály, méretbesorolás nem a származásra utal (A, B, M, XL, L stb.)
egyéb megkülönböztető jelzések (vitaminos, Omega-3, szalmonella ellen kezelt, extra sárga, fertőtlenített) nem a származásra utalnak
cuki, kapirgáló tyúk, zöld mező, idilli hangulat a dobozon, nem jelent semmit
a tojás színe nem jelent semmit, a tyúkoknak adagolt karotinnal pantone-skála pontossággal lehet belőni a sárgájuk színét
A Zöldpókkal megint rímelünk, ugyanezt a témát dolgozták fel egy, a Tudatos Vásárlók Egyesületének készített vidójukban.
Gyerekkoromban úgy tekintettem a fekete-fehér Orion tévére, mint isten nagy adományára. Mindenevő voltam, mértéktelen és szadista: az egész családot Esti tornáztattam, az Onedin család végén felpattantam és végigordítottam fejből a stáblistát, várva a legjobb részt: "magyar hangja Gruber Bubó", a Hugónak nem láttam semmi értelmét. Az igazi csemege az Angyal volt, a Minden lében két kanál, majd később a Nem kell mindig kaviár. Imádtam Roger Moore-t, hatéves fejemben összeállt a kép az igazi úriemberről, a fényűző életmódról, a kaszinók, estélyi ruhás gyönyörű nők és a gyors sportkocsik világáról. A kaviár és a KASZINÓtojás Simon Templar és Brett Sinclair miatt az én fejemben a luxus megtestesítőjévé váltak.
Rendezhetnénk egy mi az undorítóbb vetélkedőt. Versenyezhetne például a pirított sertésagy. Zsír, bár én az agyvelőt lelkesen megeszem, jut eszembe rég volt.
Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.
Utolsó kommentek