Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legegyszerűbb receptje

R.-nek, nehogy ma is idegrohamot kapjon

Két alapanyag, egy vasserpenyő, némi zsiradék és kész vagyunk. Kész vagyunk a koleszban, otthon, egy platnin, szálkásítva, csóróságban, de néha még gazdagságban is, és kész van a gyerek, a köret. A tojásos rizs.

205 Tovább

Melyik anyu tojása?

A tanyasi tojás sárgája szép sötét, ez pont annyira igaz, mint hogy a magyar férfiak pénisze a legnagyobbak között van a világon.

226 Tovább

A tizenkétórás tojás

Tojást, teát se tud főzni, van ilyen olvasónk, sőt szerzőnk is, ezért a zsíroskenyér elkészítésének elemzése után gátlástalanul térünk ki a tojásfőzésre. Nem a három és négypercesre. Szerelem a kolera idején stílusában főtt keménytojás következik.

111 Tovább

És rántottát tudnak sütni?

Fogadjunk, hogy nem!

Mérsékelten érdeklődöm a direkt tojásfogyasztás iránt, így a tökéletes módszert a tojás és cukor (és szték) fogyasztás iránt fokozottan érdeklődő Orosz Pétertől, rajta keresztül Julia Childtól tudtam meg. Ez még a film előtt volt, mi már akkor ismertük Julia Childot, és van olyan is, aki előbb szexelt, mint mobiltelefonált.

176 Tovább

Egy gyűlöletes konyhai szerszám

Olaszország kellős közepén tortellinicsináló készséget vásárolni igen nagy hülyeség. Itthon is. Mindenhol. Hogyan gyűlöld meg a főzést rossz eszközök segítségével sorozat, első rész: a tortelliniforma.

77 Tovább

Évismétlés: melyik a jó tojás?

Egy tyúk jobb életkörülményeiért nem mindenki hajlandó több pénzt adni. De zavarja az érthetetlenül összecsomósodó madártej, halízű rántotta, jellegtelen tiramisu? Vegyen jobb minőségű tojást, ne legyen mindegy, mit főz össze a sonkával.

A gyakorlatban sose küldtem egymásnak a különböző tartásból származó tyúkok tojásait, megtette helyettem a véletlen. Általában rántottát reggelizek, magában, vajon sütve, a tojás íze látványosan érvényesül benne. Évek óta ugyanott veszem a tojást, adom a tartót, kifizetem, hazahozom. Fuchs termelő, 2-es tojásával indított az árusom, nem ellenőrizgettem vált-e beszállítót, elég baj. Pár hete nem jó a rántotta, vékony a flan. Semmilyen, érdektelen, nem ízlik. Megnéztem a tojáshéjat, 3-as kód röhögött a képembe. Az árus lecserélte a beszállítót, persze az árat megtartotta.

Tavaly már kielemeztük a tojás kódjait, a csaló néniket, íme a lényeg, megint, forrásokkal kiegészítve, a részleteket a linken megtalálja:

A tojásokat soha ne a doboz, mindig a tojáson leellenőrzött kód alapján vásárolja, sok a megtévesztő feliratú, ábrájú doboz. Árban a 2-es és 3-as kód közötti különbség 5-10%, és néha a 2-es az olcsóbb.

  • 0 - bio (a takarmány bio, amit esznek, és nem ketrecben élnek): Spar, Cora, Auchan, Metro, Kaiser's, néhány CBA, bioboltok
  • 1 - szabad tartás: ez a madárinfluenza óta probléma, nem nagyon kapható
  • 2 - istállózott, mélyalmos: Spar, Cora, Auchan, Metro, Kaiser's, néhány CBA, Nagycsarnokban a jobb soron pár zöldséges. Fuchs tojások (ez nem csak mélyalmos, itt a tyúkok nem kapnak állati eredetű kaját, tartalmas, jó tojás): Fuchs márkájú dobozok, Tesco egyes mélyalmos tojásai (doboz tartalmának ellenőrzése!)
  • 3 - ez a ketreces
  • jelöletlen tojás: őstermelők árulhatják. nem feltétlenül bízom meg benne, legfeljebb, ha anyám tyúkjainak jelöletlen tojása, nála biztosan szabadon eszetlenkedik és nem szóját csipeget az a kevés tyúk, de nyersen azt se használom fel semmibe, csak hőkezelve. messze anyámtól (szabadon tartott, kukacot, zöldet, amit talál és kevés gabonát csipegető öreg tyúkok) származó tojások a legvastagabbak, legsűrűbbek, a különbség óriási, érdemes jobb körülmények között élő tyúkok tojását vásárolni

Vigyázat, nem mérvadó a tojás származása szempontjából:

  • tanyasi, farm tojás felirat a dobozon
  • tanyasi, bio, boldog tyúk, állatjólét, mélyalmos, chicken heaven, biotojás, stb. mutatós cégnevek (Kft., Bt, Zrt, Nyrt ilyesmikre végződik) a dobozon
  • piac őstermelői között székelő tojásárus, sőt, maga a zöldségárus nénike összehajgumizott doboza se garancia a nem ketreces tojásra, de még mennyire nem
  • az osztály, méretbesorolás nem a származásra utal (A, B, M, XL, L stb.)
  • egyéb megkülönböztető jelzések (vitaminos, Omega-3, szalmonella ellen kezelt, extra sárga, fertőtlenített) nem a származásra utalnak
  • cuki, kapirgáló tyúk, zöld mező, idilli hangulat a dobozon, nem jelent semmit
  • a tojás színe nem jelent semmit, a tyúkoknak adagolt karotinnal pantone-skála pontossággal lehet belőni a sárgájuk színét

A Zöldpókkal megint rímelünk, ugyanezt a témát dolgozták fel egy, a Tudatos Vásárlók Egyesületének készített vidójukban.

Jó minőségű sonkaforrásokról itt olvashat.

Milyen tojást vesznek?

142 Tovább

Mi legyen az alkohollal?

Mit csinálnának négy liter tiszta szesszel? Meginnák, persze, de hogyan?

80 Tovább

Hidegkonyha? Brrr

Gyerekkoromban úgy tekintettem a fekete-fehér Orion tévére, mint isten nagy adományára. Mindenevő voltam, mértéktelen és szadista: az egész családot Esti tornáztattam, az Onedin család végén felpattantam és végigordítottam fejből a stáblistát, várva a legjobb részt: "magyar hangja Gruber Bubó", a Hugónak nem láttam semmi értelmét. Az igazi csemege az Angyal volt, a Minden lében két kanál, majd később a Nem kell mindig kaviár. Imádtam Roger Moore-t, hatéves fejemben összeállt a kép az igazi úriemberről, a fényűző életmódról, a kaszinók, estélyi ruhás gyönyörű nők és a gyors sportkocsik világáról. A kaviár és a KASZINÓtojás Simon Templar és Brett Sinclair miatt az én fejemben a luxus megtestesítőjévé váltak.

31 Tovább

Agyvelő, fúj!?

Rendezhetnénk egy mi az undorítóbb vetélkedőt. Versenyezhetne például a pirított sertésagy. Zsír, bár én az agyvelőt lelkesen megeszem, jut eszembe rég volt.

63 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek