Olaszország kellős közepén tortellinicsináló készséget vásárolni igen nagy hülyeség. Itthon is. Mindenhol. Hogyan gyűlöld meg a főzést rossz eszközök segítségével sorozat, első rész: a tortelliniforma.

Tortellinit, tésztát két ember készít kézzel: a szerelmes és a csóró. Szerelmesnek annyi mindenbe lehet lenni, ezért a profikat is ide sorolnám. Én akkor éppen szerelmes és csóró voltam, profi semmiképpen sem, másba voltam szerelmes, nem a tésztába. De úgy látszik, mégsem elég csóró, így vehettem a célszerszámot. Vagy kaptam. Vagy volt a fiókban, nem emlékszem.

A tojásos tészta alaptörvényt az olasz határon oszthatják, ezt már tudtam, egy tojás, tíz deka liszt. Nem is a határon osztják, az autópálya forgalomra, gyorshajtásra, biztonsági övre figyelmeztető elektromos tábláira írják ki. Az öv életet menthet, egy tojásra tíz deka liszt, a tortellinit kézzel kell készíteni, erre is figyelmeztethetnének, de nem, csak Modenánál csúszik az út.

A tojásos tészta egyszerű, halom liszt, középre mélyedésbe a tojás -mindig kifolyik- majd alapos gyúrás. Sokáig ragacsos, de nem szabad fellisztezni, akkor menne tönkre. Amikor már összeállt a tészta, de még kócos a felülete, munkafelületpucolás és továbbgyúrás. Öt-tíz perc között a sárga gombóc rugalmas tömbbé áll össze, határozottan jó segg állaga lesz, keményebb, feszesebb a kelttésztánál, de még kellemesen nyomkodható. Női seggre gondoljanak, férfinak puha lenne. Alaposan beborítom folpackkal és a hűtőbe rakom legalább egy órára.

A nyújtás harcos, mert a tészta feszt visszapattan, a rugalmas dolgok már csak ilyenek, íme egy videó a tökéletes technikáról. Amúgy a mama se nyújtotta másként a tésztát, az egyik sodrófám is tőle van, pont ilyen, mint a videóban.

Ami nem látszik, tésztát kizárólag donaldkacsázva lehet nyújtani. Sok sikert a próbálkozáshoz, óvatosan a lisztezéssel és kösz a halakat!

A tészta akkor jó, ha a kéz átsejlik rajta, tegyük fel, hogy ez megvan. Itt vagy a könnyebbik utat választják, vagy a célszerszámot. A célszerszám ezt tudja, egy kép, aztán hagyjuk, mert két sor káromkodásra senkinek sincs szüksége, a demonstrációhoz nem is pazaroltam tölteléket. Nem lehet egyenletesen lepréselni, majd kiszedni a tésztát.

Kézzel sokkal egyszerűbb, hatékonyabb és takarékosabb. A legegyszerűbben a szexi és szép agnolotti készül. Vannak más technikák is, a közös bennük, hogy két főnél többre ne akarják ezeket elkészíteni, még megárt az egészségnek.

Agnolotti, képekben.

A friss, és vékony tojásos tészta 3-4 perc alatt fő meg bő, sós vízben. Pár töltelék és szósz párosítás:

  • reszelt parmezán+ friss zsályás olvasztott vaj
  • reszelt parmezán+ rozmaringgal sűrűre forralt balzsamecet
  • túró, spenót+ olívaolaj
  • cékla, túró+vaj
  • bármlyen falatnyi maradék pörkölt összezúzva+ tejszín

Készítettek már tortellinit?