Tíz éve még nem volt szállóige a Photoshop, aki kamuzott, egyszerűen vetített.A Photoshop egy két féléves tantárgy volt, káros hatásait egy olasz, karácsonyi édességen ismertem meg, és ahogy a képen látszik, ez ma sincs máshogy.

 

A panettone (panton) milánói eredetű, könnyű, levegős kuglóf. Karácsony előtt megtelnek vele az olasz ábécék, benzinkutak, újabban a magyar delikátüzletekbe is bekerültek a nagy papírdobozok, hogy januárban iszonyú leárazásokon szórják ki ezeket. Olaszországban legalábbis senki sem eszik panettonét, vagy pandorót januárban. Csak a külföldi diákok.

A pandoro veronai eredetű, zsírosabb a panettonénál (minimum 16 és 20% vajat tartalmaznak) egyetlen előírt fűszere a vanília. A panettone kötelező, törvényileg előírt, legalább 20%-ot kitevő tartozékai a mazsola és kandírozott gyümölcsök, amik soha nincsenek a pandoróban. Mindkettő lehet kakaós.

Hozzánk a legnagyobb gyártók photoshoppolt panettonéi jutnak el elsősorban, finomak, de túl nagy sokkot senki se várjon ezektől, januárra, leárazásra jók. Olaszországban, főleg Milánóban érdemes ebben az időszakban benézni egy-egy pékségbe, cukrászdába, és ott vásárolni, vagy itthon is a jobbakat keresni, pont, ahogy a bejglivel is tesszük.

De mégis hogyan vásároljunk az itthoni választékból egy olyat, amiben nem fogunk csalódni? Ahogy bejglit. Lehetnek a karácsonyi édességek ezerfélék, ezer országban, a szabályok szinte mind ugyanazok.

  • ne a csomagolásra menjenek, az ipari termékek mindig csinos, kemény papírdobozokban vannak, de ezeket sokszor már nyáron elkezdik gyártani, túl sok bennük az adalékanyag. A kisipari, manufakturális termékek celofánban, néha kifejezetten karácsonyi csomagolásban vannak (igaz, van közöttük papírdobozos is)
  • egy éves szavatosságú panettone kerülendő, elég fél év, sőt, annyi se kell, akkor kevesebb az adalékanyag
  • előző pontból következik, ne legyen benne sok adalékanyag
  • 3-4000 Ft/kg-nál indul egy jó panettone. A többszörösen kelesztett, a betartott előírás szerint csak a legjobb besorolású tojásokat tartalmazó, olasz pisztáciával, olasz kandírozott gyümölcsökkel készülő panettone nem tud olcsó lenni. Az olcsó gyanús, néha persze a drága is lehet rossz, ahogy mindig.

Beszerzési források Budapesten, decemberre már mindegyik üzletbe megérkeznek a panettonék:

  • Sarki Fűszeres - manufaktúrák termékei
  • Budai Borszalon - manufaktúrák termékei
  • Culinaris

A portálon minden egy szintén olasz eredetű, de már nagyon is magyar termékről: A Budapesti téliszalámi. Központi leírás olyan szaftos kifejezésekkel, mint a rúdáru, és némi kolbászkultúrával.

Vagy tudták, miért téli és miért készült a folyóhoz közel?

Ettek már panettonét?