Tojást, teát se tud főzni, van ilyen olvasónk, sőt szerzőnk is, ezért a zsíroskenyér elkészítésének elemzése után gátlástalanul térünk ki a tojásfőzésre. Nem a három és négypercesre. Szerelem a kolera idején stílusában főtt keménytojás következik.

Váncsa új könyvét én is megkaptam karácsonyra, az első recept, ami felizgatott belőle egy hosszan főtt tojás. Technológiákra gerjedek, nem fűszerekre, előbb kapom elő a lábost egy egyszerű étel szokatlan főzési idejére, mint a legérzékibb garam masalára.

A recept egyiptomi és egyszerű, a tojásokat bőséges vízben (2 tojás 4l nálam), vöröshagymahéjakkal és egy kevés olívaolajjal, fedő alatt felteszi főni, reggel elfogyasztja. Az egész éjszaka főzés izgalmát minden, legenyhébb kényszeres tünetetkkel rendelkező olvasónk próbálja ki egyszer, bekapcsolt gáztűzhelyt otthagyni, még ha csak a másik szobában is, nagy lépés a gyógyulás felé. Másnap csak kétszer fogják leellenőrizni, ugyan becsukták-e az ajtót, így a hosszan főtt tojás még akár Feldmárnak is tetsző terápiás módszer lehet.

A tojást Váncsa "elragadóan krémes állagú" -nak ígéri. Ezért tettem fel. A keménytojás porzó sárgája, tükörsíma és ammóniaszagú fehérje még az illatosítós taxiknál is jobban felforgatta a gyomrom, nem ettem keménytojást évek óta. Legfeljebb éppen megkötött fehérjével, még folyós sárgájával fogyasztottam, de ezért sem remegtem túlságosan.

A tojások főzővize zsíros és sötét lett, a tojások márványosak, mint gyerekkori húsvétokon a sonkával, szintén hosszan főtt keménytojásoké.

És valóban ehető. A fehérje mintha megtört volna, szilánkos, rideg szerkezete lágy lett, a sárgája finom, zsíros krém, soha nem látott állagú az egész, egy pillanattal a teljes szétfolyás előtt, és van íze, kicsit füstös, telt. Nem fogok máshogy főzni tojást, pontosabban most már fogok tojást főzni.

Olívaolajjal, sóval, borssal és szarvasgombával

Tojásfőzési idők, a főzővíz forrásától számítva:

  • a fent említett megálló fehérje, olvadt sárgája: 4 perc
  • a szintén fent említett, száraz, keménytojás: 7 perc
  • tojásvásárlási útmutató, kódrendszer a linken

 A másik oldalon a másik burgonya, az édes egyik legegyszerűbb formája, de egy kis habos viccel a tetején.

 

 

Hogyan főzik a tojást?