Az olasz konyha könnyű, a borjúhús még könnyebb, de ez itt mégis a világ egyik legzsírosabb fogása.
Az olasz konyha könnyű, a borjúhús még könnyebb, de ez itt mégis a világ egyik legzsírosabb fogása.
Az érzés november első napjaiban, a fürdőkádban tör rám először. A lilára fagyott lábujjaimból indul, állok a kádban messzire eltartva magamtól a zuhanyt, míg felkönyörgöm a negyedikre a meleg vizet, lilabőrös vagyok és reszket minden porcikám, bazmeg, itt rajtam kívül senki nem fürdik?
- Mi ez?
- Kóstolja meg, ízleni fog.
- Nem eszem húst.
- Ez nem hús.
- Hm érdekes, mi ez?
- Borjúmirigy.
- Azt hiszem, én most elmegyek hányni.
Latin név | Zanthoxylum simulans |
Származás | Dél,- Dél-Kelet Ázsia |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | csak névrokona a borsnak, a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere, húsételek, tészták, levesek |
Karakter | citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet (tényleg) |
Receptek | ötfűszerkeverék, shichimi, ma la, momo |
Érdekesség | kiválóan elfedi a megindult hús nemkívánatos bukéját |
Latin név | Pimenta dioica |
Származás | Nyugat-Indiai szigetek, Közép-Amerika, elsősorban Jamaica |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | vadhúsok, uborka, savanyúságok, káposzta, erdei gyümölcsös édességek, chutney-k, egytálételek, pácok, paték |
Karakter | borsos, szegfűszegre emlékeztető, erőteljes illatú |
Receptek | Berbere |
Érdekes | Angol neve, az allspice megtévesztő lehet, őrölve az nem egy fűszerkeverék, hanem a szegfűbors, magában |
Latin név | Juniperus communis |
Származás | Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül |
Karakter | fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz |
Receptek | vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz |
Latin név | Piper nigrum |
Származás | Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell. |
Karakter | fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények |
Receptek | a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek... |
Kult | a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető |
Utolsó kommentek