Jó, sütök kekszet. Utálok kekszet sütni, mert megzabáljuk, de minek, nincs benne semmi jó. A vaj talán, de ennyi nem kellene abból se, aztán cukor és liszt, mert a tökéletes alapkeksz pontosan ennyiből áll. A képen látható kekszek sötét, vöröses foltjairól később.

A fémdobozos vajas kekszek minden háztartásba eljutottak a nyolcvanas években. A végtelenül primitív édességet féltve, kincsként ettük meg, anyám talán még számolta is, és a torkos kiskorút szobafogsággal sújtotta. A lapos fémdobozokba számlák, később csavarok kerültek, a megkopott viktoriánus jelenetek lovaskocsival, abroncsos szoknyával és csipkés gallérral talán még most is kivehetők valahol a sufniban, a táposban, egy polcon.

Ahelyett, hogy húsz perc alatt összedobtunk volna egy rohadt vajaskekszet.

A vajas keksz, a shortbread, egyik skót alapreceptje:

  • egy egység cukor (náddal finomabb)
  • két egység vaj (minél finomabb, jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a keksz)
  • 4 egység liszt

Az alapanyagokat gyorsan összedolgozom, fél centisre nyújtom, kiszaggatom, és visszahűtöm. A sütőt előmelegítem 180 fokra, ide tolom a kekszeket és 10-15 perc alatt készre sütöm. Ha jók az alapanyagok, magában is képes omlós látomást okozni, letehetetlen, abbahagyhatatlan.

Ez így, magában, jó nehezék fagylaltok, krémsajtok mellé, de lehet cifrázni, a mennyiségek 0,5 kg alaptésztára érvényesek:

  • karácsonyi: 4 teáskanál őrölt gyömbér, 4 teáskanál őrölt fahéj, 4 teáskanál őrölt kardamom, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/2 teáskanál őrölt csillagánizs
  • narancsos: 2 teáskanál reszelt narancshéj
  • kakaós: a liszt 1/4-ét jó minőségű kakaóporral kell helyettesíteni
  • kakukkfüves/rozmaringos/zsályás: két evőkanál apróra vágott, friss zöldfűszer, ez sajtkrémek, vagy kéksajtfagylalt mellé lesz különösen jó kísérő
  • chipotlés (ez van a képen): két evőkanál durvára tört chipotle paprika

Melyik kekszet szeretik?