A dobozos, főleg az UHT tejekkel éppen az a baj, hogy nem tudnak megromlani. Pontosabban megaludni.
Az aludttejjel gyerekkorban kell megbarátkozni. Kocsonyás állag, savanyú íz és illat, jobb, ha ezen minél előbb átesik a fogyasztó.
Én átestem, imádom. Ember nem esett át, a szagától rosszul van, mert az aludttej nem intim műfaj, kint van a konyhapulton, radiátoron. Elkerülhetetlen tereptárgy a lakásban, ahogy egy üvegtálban, -a nördök szerint agyagedényben a legjobb tejet átlényegíteni- a tejsavbaktériumok a melegben bontják a tejcukrot tejsavvá, ami kicsapja a tejben található fehérjét, így lesz savanyú és kocsonyás, és ezért nem képes a műveletre az UHT tej, mert az eljárás szétcsapja a tej alvadáshoz nélkülözhetetlen szerkezetét, összetételét. De a kereskedelmi forgalomban kapható tejek nagy része csak pimpósodik, nem alszik, keressenek nyers, vagy pasztőrözött termelői tejet az ilyen műveletekhez. Az aludttej tetején bőrös zsír is képződik, az a tejföl.
Legegyszerűbb hasznosítási módja: fehérkenyér mellé, vacsorára bekanalazni. Sütni is lehet vele, az egyik kedvenc édességem, a prósza ebből készül. Tájegységenként máshogyan készítik, de a megsütéstől ne várják a jellegzetes savanyúság elmúlását, csak aludttejevőknek kínálgassák.
Az aludttejet mindenestül elkeverem annyi liszttel, hogy palacsintasűrűségű legyen és fél centi vastagon egy kizsírozott vastepsibe, vagy seprenyőbe öntöm. A teflon most sokat segíthet, mert zsírban úszva is képes letapadni. Meglocsolom zsírral, szilvalekvárral és az alját szinte szénné sütöm. Még forrón porcukrozom. A zsír nem vicc, ehhez nem illik a vaj, az olívaolaj pedig egyenesen borzalmas rajta, a savanykás alapíz igényli a sertészsír húsos, meleg bukéját. Vegáknak vajjal mehet, de zsír nélkül elmarad az a szegény paraszti hangulat, ami a prósza egyik legfontosabb alkotórésze. A prósza, és társa, a dödölle, a gánica tudnak valami más, egészen érdekeset is. Nekem az olasz konyha teljesen természetes lazaságát juttatják eszembe, ez az alapanyag volt, ezt ettük, most is ezt esszük, kit érdekel az elmúlt fél évezred?
Sajnos sok jó paraszti fogás kikopott az életünkből, pedig ezekkel olcsón és egyszerűen lehetne táplálkozni a mindennapokban. Ezt a táblázatot a Reformkonyha c. 1991-es kiadású könyvből másoltam. Dédim cseléd volt, de nem nagy belmagasságú környezetben, így ezeknek az ételeknek egy része gyerekkorom valósága, ezért merem a forrást idézni, hitelesnek tűnik.
Paraszti étrend
reggel | délben | este |
köményleves és málé | bableves, gánica | tej és sült krumpli |
bableves, hajdinapogácsa | ua. | tej, kenyér |
pápleves, krumpligánica | ua. | tej |
forralt tej, sütés | krumplileves, sütés | gánica |
káposztaleves, gánica | ua. | tej, kenyér |
répaleves, kenyér | ua. | vargányaleves, sült krumpli |
leves | maradék, esetleg kalács, pogácsa |
Harmicholdas pankaszi gazda téli étrendje
kávé, kenyér | savanyú krumplileves, búzamálé | sült krumpli, tej |
tejespép, kenyér | tejfölös bab, túrós-mákos csík | bableves, kenyér |
forralt tej, kukoricagánica | káposztaleves, pogácsa | hársfatea, pogácsa |
kávé, kenyér | hajdinakásaleves, laska, tejjel leöntve | sült krumpli, aludttej |
rántott tojásos leves, kenyér | tejfölös bab, pirított gánica | vargányaleves |
tejes köleskásaleves, kukoricamálé | reszelt leves krumplidödölle | sült krumpli, tej |
kávé, szalonna, kenyér | gulyás, rétes | tej, pirított kenyér |
Háromholdas szalafői gazdaság téli-nyári étrendje
kávé | gánica, kenyér | tej, sült krumpli |
forralt tej | cukorborsóleves | kása |
rántott leves | dödölle | pép |
köleskásaleves | saláta tojással | édestej és kenyér |
vargányaleves | dödöllemálé | aludttej |
tökfőzelék | ua. | krumpli |
kávé | salátarétes | rétesmaradék |
Nem szeretnék ma ilyen puritánul étkezni, de a dödölle, kukoricagánica, a salátarétes 2009-ben is használható fogások, ezért szép sorba veszem őket.
Egyetlen dolgot nem értek, mi az a sütés?
Utolsó kommentek