A dobozos, főleg az UHT tejekkel éppen az a baj, hogy nem tudnak megromlani. Pontosabban megaludni.

  Az aludttejjel gyerekkorban kell megbarátkozni. Kocsonyás állag, savanyú íz és illat, jobb, ha ezen minél előbb átesik a fogyasztó.
  Én átestem, imádom. Ember nem esett át, a szagától rosszul van, mert az aludttej nem intim műfaj, kint van a konyhapulton, radiátoron. Elkerülhetetlen tereptárgy a lakásban, ahogy egy üvegtálban, -a nördök szerint agyagedényben a legjobb tejet átlényegíteni- a tejsavbaktériumok a melegben bontják a tejcukrot tejsavvá, ami kicsapja a tejben található fehérjét, így lesz savanyú és kocsonyás, és ezért nem képes a műveletre az UHT tej, mert az eljárás szétcsapja a tej alvadáshoz nélkülözhetetlen szerkezetét, összetételét. De a kereskedelmi forgalomban kapható tejek nagy része csak pimpósodik, nem alszik, keressenek nyers, vagy pasztőrözött termelői tejet az ilyen műveletekhez. Az aludttej tetején bőrös zsír is képződik, az a tejföl.
  Legegyszerűbb hasznosítási módja: fehérkenyér mellé, vacsorára bekanalazni. Sütni is lehet vele, az egyik kedvenc édességem, a prósza ebből készül. Tájegységenként máshogyan készítik, de a megsütéstől ne várják a jellegzetes savanyúság elmúlását, csak aludttejevőknek kínálgassák.
  Az aludttejet mindenestül elkeverem annyi liszttel, hogy palacsintasűrűségű legyen és fél centi vastagon egy kizsírozott vastepsibe, vagy seprenyőbe öntöm. A teflon most sokat segíthet, mert zsírban úszva is képes letapadni. Meglocsolom zsírral, szilvalekvárral és az alját szinte szénné sütöm. Még forrón porcukrozom. A zsír nem vicc, ehhez nem illik a vaj, az olívaolaj pedig egyenesen borzalmas rajta, a savanykás alapíz igényli a sertészsír húsos, meleg bukéját. Vegáknak vajjal mehet, de zsír nélkül elmarad az a szegény paraszti hangulat, ami a prósza egyik legfontosabb alkotórésze. A prósza, és társa, a dödölle, a gánica tudnak valami más, egészen érdekeset is. Nekem az olasz konyha teljesen természetes lazaságát juttatják eszembe, ez az alapanyag volt, ezt ettük, most is ezt esszük, kit érdekel az elmúlt fél évezred?
  Sajnos sok jó paraszti fogás kikopott az életünkből, pedig ezekkel olcsón és egyszerűen lehetne táplálkozni a mindennapokban. Ezt a táblázatot a Reformkonyha c. 1991-es kiadású könyvből másoltam. Dédim cseléd volt, de nem nagy belmagasságú környezetben, így ezeknek az ételeknek egy része gyerekkorom valósága, ezért merem a forrást idézni, hitelesnek tűnik.
Paraszti étrend

reggel délben este
köményleves és málé bableves, gánica tej és sült krumpli
bableves, hajdinapogácsa ua. tej, kenyér
pápleves, krumpligánica ua. tej
forralt tej, sütés krumplileves, sütés gánica
káposztaleves, gánica ua. tej, kenyér
répaleves, kenyér ua. vargányaleves, sült krumpli
leves maradék, esetleg kalács, pogácsa  

Harmicholdas pankaszi gazda téli étrendje
kávé, kenyér savanyú krumplileves, búzamálé sült krumpli, tej
tejespép, kenyér tejfölös bab, túrós-mákos csík bableves, kenyér
forralt tej, kukoricagánica káposztaleves, pogácsa hársfatea, pogácsa
kávé, kenyér hajdinakásaleves, laska, tejjel leöntve sült krumpli, aludttej
rántott tojásos leves, kenyér tejfölös bab, pirított gánica vargányaleves
tejes köleskásaleves, kukoricamálé reszelt leves krumplidödölle sült krumpli, tej
kávé, szalonna, kenyér gulyás, rétes tej, pirított kenyér

Háromholdas szalafői gazdaság téli-nyári étrendje
kávé gánica, kenyér tej, sült krumpli
forralt tej cukorborsóleves kása
rántott leves dödölle pép
köleskásaleves saláta tojással édestej és kenyér
vargányaleves dödöllemálé aludttej
tökfőzelék ua. krumpli
kávé salátarétes rétesmaradék

  Nem szeretnék ma ilyen puritánul étkezni, de a dödölle, kukoricagánica, a salátarétes 2009-ben is használható fogások, ezért szép sorba veszem őket.

Egyetlen dolgot nem értek, mi az a sütés?