Az oldalas vallás, szekta, szerelem. Békés fajta, még soha nem hallottam ellendrukkereiről, aki soha nem enné meg, az is békésen tűri munkásságát.

Az oldalas zsírban gazdag húsában rághatóvá puhulnak a rugalmas bordák, alsó része teli szórakoztató porcogóval. Ezekért a ropogós sorokért illetlenül küzd az asztaltársaság, de az oldalast szabad illetlenül enni, kézzel fogni, rágcsálni, szopogatni. A hosszan süthető, pácolható, puhítható állaga kiváló fűszeralappá teszi, így nem csak zsírt,hanem paprikát, csípős szószt, gyömbért, balzsamecetet, kutyafülét is felvesz, tökéletes alap sós nyalóka készítésére. Pár népszerű recept a grillszezon végefelé.

Balzsamecetes oldalas - 1 kg oldalashoz:

  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss, apróra vágott rozmaring
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • egy teáskanál cayenne bors
  • 2 dl víz

a mázhoz

  • 2 dl balzsamecet
  • 2 evőkanál barnacukor

A hozzávalókat elkeverem, és leöntöm velük az oldalast. 150 fokos sütőben 2-3 óra alatt puhára sül. Kiveszem, egy serpenyőben a cukorral megszórva, a többi balzsamecettel locsolgatva tapadós, fényes mázt pirítok rá. Feketeszeder, áfonya, vagy ribizlilekvárral, krumplipürével, sütőtökkel tálalom. A máz a tányérra tapasztja az oldalasokat, száj széléről lenyalhatatlan, ujjakról leszopogathatatlan, édeskés ragacs a zsíros hús mellé, fehér tányéron mutatósan tálalható.

Gyömbérrel - 1 kg oldalashoz

  • 3 hüvelykujjnyi gyömbér
  • fél csokor friss, zöld koriander
  • egy evőkanál cayenne bors, piri-piri, vagy csípős erőspaprika
  • 1 dl szójaszósz
  • 5 gerezd fokhagyma

a tálaláshoz:

  • fél csokor friss, zöld koriander apróra vágva
  • két szál finomra szeletelt újhagyma

A páchoz valókat összeturmixolom, bekenem vele az oldalast, akár egy éjszakát is benne tartom. Másnap a húst sózom, 150 fokos sütőben 2,5 óra alatt készre sütöm. Tálaláskor megszórom a zöldekkel, és friss salátával, például ezzel a répás-mogyoróssal, és sok lime-al tálalom. Csíp, égeti a szájat, a gyömbér is csíp, a paprika is, a hagyma is, tökéletes.

Oldalas a la felszúrt karaj

  • 1 kg szép, vastag húsos oldalas
  • 1/2 kg puha, lehetőleg csípős kolbász, vagy szalámi

A kolbászról lefejtem a belet, a húst kézzel átgyúrom. Az oldalast szépen bevágom a csontok felett, leskalpolom róla a húst, de a szélén nem vágom végig. Ebbe a nyitott könybe rakom a kolbászt, ráhajtom a húst, szépen megkötözöm. 150 fokon 2,5 órát sütöm, szeletelés előtt hagyom egy kicsit kihülni.

Narancsos oldalas - 1 kg oldalasra

  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • két evőkanál paprika
  • egy evőkanál csípős paprika
  • frissen őrölt bors

Az oldalasokat ezek keverékében éjszakáztatom, másnap úgy sütöm, mint a többit, tálaláskor megszórom friss, zöld korianderlevelekkel. Céklasalátával tálalom.

Kakaósan

Hogyan készítik az oldalast?