Köd van. Ha Mercivel járnék, nem látnám a birodalmi csillagot. Így csak a terepjárót kívánó gödröket nem látom a Tápiószentmártonba vezető úton. Negyed órája nem jött szembe senki. Itt fogok megdögleni.

  Cukiság napot tartottam szombaton, a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban. Csak egy szürke marha galériát szerettem volna, de a kutyák sokkal aranyosabbak voltak, és a magyar hárem francia ura, Charolais Csaba volt a legdögösebb.
   A park állatsimogatója egy őshonos fajtákat bemutató miniállatkertnek indult, de állatmenhely lett belőle. Néha a kerítésen dobálnak be nemkívánatos, de életképes egyedeket a legváltozatosabb fajokból. Hely van, maradhatnak. A kifutóban együtt szálazza a szénát dámvad, őz, kecske, birka, és egy szürke marha borjú. Mögöttük strucc mélázik, az emuk mellett szakadt kutya kullog. A vietnámi csüngöhasú a mangalicákkal röfög, szoktak szaporodni is egymás között, meglepően jóízű végeredményt produkálva. Az őz pulit kurkász. Dr Moreau szigete a legnagyobb békességben él itt.

  A kutyák klikkesednek és hülye neveket kapnak. A Jack Russel kisdobos örs a sportlóistállónál rendezi a vágányokat, kövérek és vércukik. Pörögforog végig jön utánunk, rend van, egér nincs, jelenti. Először látok JR-t teljes funkcióba helyezve, nem a betonon abajgatva, boldog kis ideggócok, ide valók.

  Pick-upot is ritkán látok nyakig sárosan, most azzal megyünk ki a marhákhoz, óriás tócsákban csapatunk, állat. A szürkék alig látszanak a ködben, a Pásztor örs fogad minket, van  benne minden, nem szépek, de lelkesek, és szeretni akarnak minket is, nagyon. Labradorszerű mélaszájú ebben a közegben nagyon vicces, tud futni egyáltalán? De legalább nem kövér, mint márkatársai. Legpotensebbnek egy farkaskutya bizonyul a marhák rendezésében, csáléfülű, farkatlant kinevetjük.
   A magyar szürke marha az egyik őshonos állatfajunk. Eredete vitatott, rendszertanilag (B. primigenius taurus hungaricus) a házi szarvasmarhák vállpúp nélküli alfajához tartozik. Ez az alfaj nem rendelkezik vállpúppal, a másik, Ázsiában honos alfaj (B. primigenius indicus) igen. Ez biztos. Az is biztos, hogy a híresztelések ellenére az olaszok nem védették le a magyar szürkét maguknak, hanem a Podolicát szerették volna levédetni, ami fazonra hasonlít a magyar szürkére. Ahogy a Maremmana is.
Az eredetileg húsmarha státuszú szürkét igavonásra is használták, majd a gépesítés, és az intenzív állattartás* elterjedésével a szép szürke háttérbe szorult. Lassan növekvő, takarmányozásra érzéketlen fajta, ezzel szépen párban vannak a Mi Birkánkkal, az elegáns rackával. Elél a semmin is, de nem hízik kövérre a kukoricán se. Az istállózásra igénytelen, hóban-fagyban is kint tartható, de tavaszra az eleve atletikus állatok még jobban behorpadnak.
A szempillákat figyeljék, és vigyázat, a következő képen cukiság túladagolás!

  Húsa a rideg tartás** közben legelt természetes füvek, akár gyógynövények miatt finom, de száraz, nem ideális sztékhús. Kolbásznak, gulyásnak, pörköltnek való. És képernyővédőnek, pusztadísznek, modellnek olajfestményhez. Gyönyörű állat, elegánsabb a többi szarvasmarhánál, a tehénnek is impozáns szarva nő, fehér szőre az idősödő bikákon vészjósló feketébe fordul a nyakon, hason.

intenzív állattartás* a haszonállatokat istállóban, koncentrált takarmányokon tartják
rideg állattartás**: a haszonállatokat soha nem hajtják zárt helyre. takarmányozás lehetséges, de nem feltétlenül jellemző. Az állatok izomzata zsírszegény, a sok mozgás miatt keményebb, lassan fejlődnek.

Húsát hamisítják. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete kidolgozott egy eredetigazolási rendszert, a szürke marhából készülő termékeket védjegyükkel látják el, az állat a terméken feltüntetett szám alapján a rendszerben visszakereshető.

  A charolais-t megnézed? Hogyne. A magas szürke marhák fekete szeme és hegyes szarva nem késztet senkit simogatásra. A bocik hiába aranyosabbak minden haszonállat kölykénél, eszembe se jutna felkapni és megdögönyözni egyet sem, jobb pár lépés távolságot tartani. A szép fekete szemekben gyorsan vihar kerekedik. A magyar szürke háziasítása máig nem történt meg. A telep charolais (sárolé- francia húsmarha fajta) bikája egy plüssállat hozzájuk képest.
   A fedezésektől pár kilót ledobott Charolais Csaba, neme és menő származása ellenére egy bamba tündérmackó. Nevére felkapja a fejét, a gyengélkedőben mellé osztott rozoga kis borjút védelmezi, de teljes bizalommal, háziállatként viselkedik. A charolais fajta nem magas, sokkal alacsonyabb a szürkénél, de kétszer olyan nehéz. Csaba, a göndör szőkeség még nagyon fiatal, de busa feje és vastag lábai már sejtetik az egy tonnás jövőt.

Mikor léptek utoljára tehénlepénybe?