Kösz a tippet Kiss Ádám!

Az elmúlt nap történései beindították a fantáziánkat, és mivel semmi sem lehetetlen, időben adunk tippeket olvasóinknak egy zsírjegyes időszak lehető leghedonistább átvészelésére.

 

A napi heti adag megítéléséhez vegyük a fenti, II. világháborús dokumentumot.

24 dkg zsír / 28 dkg háj / 32 dkg zsírszalonna

Hogyan tudjuk ezeket a lehető legkevesebb, és természetesen a lehető legkönnyebben beszerezhető, tartós élelmiszerrel összesütve a legkiadósabb boldogsággá tenni?

A háj:

Háborúban bezzeg volt, mert most elég nehéz beszerezni hájat. Ha mégis azt kapunk, lehet nekiállni a vég nélküli melónak és hajtogatni egy isteni hájas süteményt. Lekvár nélkül.

A hájas kálváriámat itt olvashatják, és íme az élesztő nélküli recept, tej, tojás értelemszerűen elmarad belőle.:

  • 250 g liszt
  • 250 g egyszer ledarált sertésháj
  • egy evőkanál ecet
  • fél tojás
  • 1 dl tej
  • só, cukor

A lisztet a tojással, cukorral, sóval, ecettel alaposan eldolgozom, 20 percet pihentetem a hűtőszekrényben. Kiveszem, fél centi vastagra nyújtom, egyenletesen szétkenem rajta a hájat. A hájas tésztára hajtom az alsó harmadot, majd erre a felsőt, 20 percig pihentetem a hűtőben. Előveszem, és a hajtogatási irányra merőlegesen kinyújtom, ismét hajtogatom, ezt pihentetéssel együtt megismétlem háromszor. A harmadik hajtogatás után megint pihentetem 20 percet. Kinyújtom fél centisre, amit 10×20 centis kockákra vágok, félbehajtom, a tetejüket megkenem felvert tojással és 200 fokos, előmelegített sütőbe tolom 10-20 percre, amikor aranybarna a teteje, jó.

A zsír:

Ha akad élesztő, a ciaccinónál, a zsíros pizzánál kevés jobbat tudunk elképzelni.

Fél kiló lisztet 25 gramm élesztővel, 150 gramm zsírral, sóval, valamint kevés (kb. 1-1,5 dl) langyos vízzel összegyúrtam, és egy órán át hagytam meleg helyen a kétszeresére kelni. Ekkor kettéosztottam a tésztát, és két azonos méretű, úgy egy centi vastag lappá nyújtottam őket. Az elsőt kiolajozott sütőlapra lapogattam, megkentem paradicsomszósszal, kiraktam lecsöpögtetett mozzarellával, majd a tészta másik felével beborítottam. A széleket felhajtottam és összenyomkodtam, és így hagytam pihenni még fél órát. 200 fokos sütőben fél óra alatt sült meg.

 De mi legyen élesztő nélkül? Zsíros galuska, csetről, Hajnitól.:

de izé zsíros galuska a legalja tényleg
:D
tehát nokedli, legalább 6 tojással összekeverni 2 ek zsírral és fejes káposzta
mindenki hány tőle, csak a mama meg én nem
:D
(jahh, ízlés szerint só) oppardon

oszt még egy zsíros történet, ugyanonnan:

mert apám - attól függ, mennyire van bebaszva - feleségül kéri a Toncsit. Ő erre nemet szokott mondani, de ez apám mintegy harminc éve nem lohasztja le, sőt. Úgyhogy unokahúgomék hoztak neki egy menyasszonyt, szó szerint. Feka guminő, überbrutál menyasszonyi ruhában, fátyollal. Nem egész fél óra múlva a cucc rajtam volt, hogyne, a különleges fából faragott fasz (ez itten egy ilyen másik ajándék apunak - a szerk.) a möggyfára akasztva, ekkor hangzott el a - van virsli is? - a szabó szájából, aki nem a szabózé, hanem az unokaöcsém, csak így híjjuk. Szóval ott ülök két számmal kisebb menyasszonyi ruhában, menyasszonyi fátyollal a fejemen, a feka guminő felbaszva a pavilon tetejére (ződazisten!), amit a másfél éves Szabó éppen lehúz és könyékig turkál ott, ahol lyukas, ott, igen.... én fátyolban, egy fából faragott fasz lóg a fejünk felett, apám közli éppen, hogy ezért él az ember, hogy ilyen családja legyen... erre megjelenik egy faszi, hogy az elmúlt perceket elnézve azt mondja: úgy gondolom, zavarok, de csak a villanyórát szeretném leolvasni.

Mivel péntek este ezek után sem emberileg, sem szakmailag, sem művészileg nem tudtuk a megfelelő (muhaha) színvonalon folytatni a munkát, kedves olvasók, oszt mi legyen a szalonnával?