Vesés pite. Vesés pite? Igen. És mi ez körülötte? Hájas tészta. Mi van még benne? Marhahús és sertésszív. Magyarul zsírt, vesét, szívet és egy kevés húst ebédelünk liszttel? Nem, van benne vaj is. 

A steak and kidney pie talán ismerős pár olvasónknak. Ez a brit nemzeti fogás a zöldségtelen népek egyik legszebb fricskája a mediterrán bőségre. Jó étel, de ha nincs más alapanyag a konyhában, sőt, a földeken, mint hús, belsőség, hagyma, liszt és tojás, rögtön az egyik legjobb étel lesz.

Felkockázott marhahúst, vesét pirítanak, megszórják liszttel, felöntik alaplével, vagy levessel, borssal és worcestershire szósszal ízesítik és leveles tésztába burkolva készre sütik. A töltelékbe került osztriga, manapság legfeljebb gomba. A vese a harmada a tölteléknek, ez senkit se tartson vissza a helyszínen egy kóstolótól.

A vesés pite nem áll távol a magyar ínytől, de egy szükségszerű változtatást kénytelen voltam megejteni. A burok hájas tésztából készült, és a kezembe akadt egy sertésszív egy abaléből.

A mennyiségek egy 26 centis formára elegendőek:

  • hájas tészta, recept itt
  • két vese (most éppen sertés, de aki szereti, minden húst birkából vegyen, pucolni muszáj, és így kell)
  • egy sertésszív
  • 30 dkg fartő (ha akad szép zsíros, ha nem, hátszín)
  • egy fej, apróra vágott vöröshagyma
  • só, bors, worcestershire szósz helyett konyak, friss tárkony, kakukkfű

A szívet borsos, babérleveles vízben puhára főzöm, a levét nem szűröm le a mosogatóba. A vesét megtisztítom, felkockázom, a húst is, és bőséges vajon körbesütöm. Kiviszem a húsokat, a zsiradékon megpirítom a hagymát, visszarakom a húsokat. Leöntöm konyakkal, elforralom róla. Felöntöm a szív levével, belekeverem a felkockázott szívet és összeforralom. Sózom, borsozom, kevés friss, apróra vágott tárkonnyal és kakukkfűvel ízesítem.

A formát kibélelem a fél centisre nyújtott tésztával, beletöltöm a húsokat, a tetejére is vágok a tésztából és 150 fokos sütőben készre sütöm.

Alattomosan nehéz, nagyon zsíros étel, csak óvatosan vele.

Ettek már steak and kidney pie-t?