Amikor egy szelesnek tűnő kutyán múlik a világ egyik legdrágább gombája, a mutatványt mindenki látni akarja.

A mentő és kábítószerkereső kutyák munkáját kicsit nehezebb készpénzre váltani, mint a szarvasgombakereső Mokkáét. Mokka, bár elsőre egy erőteljes testalkatú, fekete vizslának tűnik, egy munkavérvonalú labrador, profi szarvasgombász. Munkahelye az erdő, főnöke Bagi István, szintén szarvasgombász.

Az óbudai Pastrami, hétvégén csak családosoknak ajánlott, megdöbbentően család,- és kutyabarát étterem szervezte a szarvasgombászós kirándulást. A jó munkáskutya munkáltatójának engedélyével én is beraktam a raptort, nézzen erdőt, ne csak betont.

Azt gyorsan belátom, ostobaság volt kocsival jönni, a köszöntőpálinkákat előre láthattam volna, kicsit zabosan szállok be István autójába, a kutyák, az enyém is, kocsival mennek a helyszínre.

Raptor itt nem látszik

Az autóban szédítő gombaillat, én tudom mi ez, de aki nem, és gyanútlanul száll be a szarvasgombász mellé, nagyot nézhet. A szarvasgomba illata nem az a kimondott csajozós duma, inkább a most akkor én vagyok büdös kínos feszengés előidézője. "Ez a Magnátum." -mondja mosolyogva István. Öt perc se telt el, máris a legmélyebb szarvasgombász-szlengben tapodunk. A Magnátum nem a legújabb wunderbaum-illat, hiába illene, jaj de nagyon egy Renault Magnumba. Ha szarvasgombásszal haverkodnak, pláne beülnek az autójába, ezt a szót tanulják meg, a Tuber magnatum, az Isztriai, vagy Piemonti szarvasgomba, a magyaron kívül minden más nyelven a Fehér Szarvasgomba az isten. Tényleg fehér, és az íze, annak intenzitása teszi a legjobb és legértékesebb szarvasgombává. Ebből van egy kétökölnyi szépség az autóban.

MAGNUM

Az utastérben Magnum, a  csomagtartóban Mokka, a kényszerből velünk utazó beagle, Kari, és Papi. Papi szociopata, kicsit ideges vagyok a hirtelen összezárástól, de nyugodjak meg, az autóban talpon maradás leköti a legbalhésabb kangörcsöt is, nem lesz semmi. Nem is lett.

Elhaladunk Joliék háza előtt, cél a Szépvölgy, majd látunk szarvasgombát, ha pufidzsekis Jolie-t nem is.

"A kutya szaglása bár gyengébb, mint a sertésé, de ez a különbség nem befolyásolja ezt a munkát, és a kutyával könnyebb dolgozni." - meséli István, miközben kiengedi a kutyákat a csomagtartóból. Mokka úgy ötvennel rohangál fel-alá az árok mentén, ha te mondod, elhiszem, hogy könnyebb. Megérkezik a busz, páran nyakló nélkül röhigcsélnek, irígy vagyok azokra pálinkákra. Látok egy üveget is.

Mokka bemelegít

"A kutyák között is vannak tehetségek, de a legfontosabb, hogy emberközpontú egyed legyen, kommunikáljon aktívan, ezért is népszerű a labrador."- Mokka eszelős tekintettel, lihegve leül, örül nekünk, majd nekilódul, ás, és megvan az első gomba. Kátrányszagú, újabban fodrosbelű szarvasgomba, egy szagos terméknek is kell a jó pr, ez a névváltoztatás oka. A fodrosbelű kátrányszagú illata valóban egy árnyalattal kőolajszármazékosabb a többi szarvasgombánál.

A szarvasgomba mértékegysége a gram. Két óra alatt 220 g gombát szedtünk össze, szedett össze Mokka, miközben a busznyi érdeklődő csúszkálta körül hangoskodva, sikongatva csoportosultak feje felett, gyerekek simogatták, több kutya játszott volna vele. A zsivaj és a tömeg ellenére Mokka a szarvasgombák és rokonságukból az alábbi, vászonszatyorra való társaságot szedte össze két óra alatt: rőt szarvasgomba, üreges szarvasgomba, egy intenzív, káposztaszagú csupaszpöffeteg, és a közismert nyári szarvasgomba.

Ez az aznap különösen népszerű, káposztaszagú képlet, mindenki alaposan megszagolta.

Hopp, egy szép nagy nyári.

Minden előkerülő gombát ujjongás, kutyaorrba tolt okostelefonok és vad szaglászás követ, a gasztronómiai jelntőséggel nem bíró büdösebbek is kézről-kézre járnak, örülünk nekik is. Gombát találni olyan ősi ösztön, ami mindenkiből kihozza a lelkes vadállat zsákmány feletti örömét.

A Pastramiban megettük a zsákmányt, kiegészítve más szarvasgombákkal, többek között a nehezen feldolgozható ízű, cukornál is édesebb homokival. A szarvasgombát, és mindig ide lyukadunk ki, nem kell bonyolítani, a menüből a kedvencem a petrezselyemgyökér-krémleves volt szarvasgombával és olívaolajjal.

A megtisztított gyökeret megfőzték alaplében, sózták, borsozták, pürésítették. A csészében kitálalt levesre olívaolajba forgatott, frissen reszelt gombát adagoltak. Tényleg nem kell variálni.

Ma a .hu-n újborozunk.

 

 

Mi az az újbor? Meddig áll el? Mi köze a Márton-napi libához?

Szeretnek gombászni?