A búza, zsírokat megszégyenítő töménységű élelmiszer előállítására képes. Hallottak már a csíramáléról?

 Ha szombaton Ceglédre megyek, mindig beugrok a piacra. 140 Forint a nyers tej literje, és veszek egy alufóliányi csíramálét vasárnap reggelire. Múlt szombaton kikérdeztem a bácsit, akinek a felesége készíti a málét (és a baracklekvárt, meg a sütőtökös golyót, ami egy kókuszgolyóféleség, de hazafelé a kocsiban benyomtam mind a hat full size darabot, pedig rendesen ebédeltem előtte)
  A csíramálé, mint az aludttej, gyerekkori barátság, felnőtt nehezen szeret bele. Tömény, édes, és a mézes gabonaíz mögött alattomosan megbújó, zöld ízű táplálék, ami mára szinte beilleszthetetlen a mindennapi táplálkozásunkba. Reggelire szoktam enni, mert előételnek túl tömény,  főételnek túl édes, desszertnek nem elég édes.
  Borzasztóan macerás téma, a csírákért folytatott vég nélküli harc a penészgombákkal. Az 1:4 arányban elkevert, biztosan nem bepállott, nem penészes rozs és búzaszemeket egy napra vízbe áztatják, átmossák, pár centi vastagon szétterítik, és sötét langymelegben nedvesen tartva kicsíráztatják. Minél több a gyökér, annál édesebb lesz a málé, de hamar bepenészedik, ezért figyelni kell rá. A kicsírázott, összefüggő szőnyeget ledarálják, kevés vízzel higítva átpréselik. Ez a lé pár nap alatt berohad, fagyasztva viszont jól tárolható. Két liter léhez egy kiló búzaliszttet számolva, nokedlisűrűségű masszát készítenek, ezt 3-4 centi vastagon tepsibe szétterítik és 150 fokon, két órát sütik. A málét árusító helyeken néha lehet kapni a csíralevet, amiből ezt az utolsó műveletet már nem olyan nehéz kivitelezni.
  Nem kell bele cukor, az édességet magától tudja. Magas tápértékű, állítólag rákmegelőző hatása is van, végre egy egészséges, olcsó és finom étel.

Miért a málé hűlt helye van lefotózva?
Vasárnap reggel felkeltem. Mivel nem nagyon, vagy keveset, vagy könnyűt szoktam vacsorázni, elég éhes vagyok reggel, mondhatni gyomoragyam van, nem érdemes olyankor belémkötni, feladatot adni, akadályt állítani elém. Ott a málé, hol a fkgép? A kocsiban maradt. Fürdőköpenyben vagyok, és bár jártam már hajnalban szálloda udvarán fürdőköpenyben egy Ferrari és egy Lambo Spyder közös szereplése miatt, de az nyáron volt és Olaszországban. Nem megyek le így még a mélygarázsig sem. Iszonyatosan éhes vagyok, nem tudok várni öt percet sem, és egyébként sem akarok ma kimászni a fürdőköpenyből. Megettem a málét.

Szentesiek biztosan, de a többiek is ismerték a csíramálét?