1917 november hetedikén győzött Oroszországban
a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, ha valaki elfelejtette volna

Igyunk Anna, mutasd, mennyire vagy férfi – mondta Pál (később Palkó), aki a 15 négyzetméteres kávézóban törzsvendég volt. Én is az voltam és húsz éves. Pál egyébként letöltendő büntetésére várt – valami magnót akart részegen eltulajdonítani egy általános iskolából, elkapták és hiába emberkedett, a priuszára való tekintettel két évet kapott – és ivott. Vodkát Lacikám! – bődült el és nem lehetett neki nemet mondani.

Méretes példánya volt a kopasz tetováltaknak, olyan, aki elől átmegy a nő az utca túloldalára. Én nem mentem át, szolid vigyorral fogadtam a felkérést, Pál nem tudta, hogy bármennyit meg tudok inni a vodkából, csak ne adjanak hozzá sört. Decivel, jó? – kérdezte, én bólintottam és már le is ömlött az első vizespoharas Kalinka. Ez igen Annám – ordította alig könnyes szemmel Pál. Később Annácska, Panni és drága Ancsurkám is lettem, ő pedig nagyvonalúan engedte, akkor először, hogy lepalkózzam.

Nyolc deci után alig hallhatóan nyöszörgött az asztalra dőlve, én már kevésbé magabiztos mosollyal, de délcegen bíztattam az újabb körre, miközben a vécé-távolságot igyekeztem tudományos alapon bemérni, és Lacit, a csapost próbáltam meggyőzőleg agitálni az útban lévő asztalok átpakolásáról, kifejtve, hogy mennyivel jobban jár a személyzet – ő -, ha kitisztítja az utat Palkó elől és adott esetben előlem. (Nagyon meggyőzőek az érveim részegen, kifejezetten szavakész vagyok, ahogy akkor kiderült, még nyolc deci tömény után is.)

Tehár nyertem.

Palkót elvitte két hasonszőrű kis barátja, akik hitetlenkedve, de elismerően fogadták, hogy kinyírtam a böhöm csávót.

Később jól jött ez a barátság. Pál többször akart megverni ártatlan embereket, ha úgy látta, hogy miattuk vagyok szomorú. Egyszer pedig azért nem az én lakásomba tört be többedmagával, mert akkor, ott, megalapoztam az egymásba vetett bizalmat az összesen 16 decivel.

A vodkáról az átlagembernek – saját vodkatörténet mellett - az oroszok jutnak eszébe, pedig egyes feltételezések szerint lengyel eredetű. Míg az orosz vodka jellemzően ízetlen – jó, rendben tiszta, mert a vodkának igenis vodka íze van, igaz a legtöbben azért isszák, mert nincs erőszakos karaktere -, a lengyel vodkákat általában valamilyen gyümölccsel ízesítik. Vagy az én és Zubrowka-rajongó társaim kedvéért bivalyfűvel.

Akad szép számmal magyar vodka is. A nekem védőőrizetet hozó Kalinka mellett a vodkatesztbe bevont, jegesmacis Tajga, és a Nyírségi.

A vodka éppen karaktermentessége miatt remekül koktélosítható.
A paradicsomleves Bloody Mary remek másnaposan és gyenge gyomorbajjal, arányai:

  • 3 rész vodka
  • 6 rész paradicsomlé
  • 1 rész citromlé

A vodkanarancs korosztályom jelentős részének okozott vidám estéket – nem hiszem, hogy csak mi kevertük a Fantát occsó vodkával és csempésztük be fesztiválokra vagy koncertekre – és fájó reggeleket. Arányai nincsenek, ahogy tetszik.

A kezdő koktélozók a Cosmopolitant jó eséllyel kipróbálják, mert szép a színe az áfonyalikőrtől, arányai:

  • 4 rész vodka
  • 1,5 rész Cointreau
  • 1,5 rész citromlé
  • 3 rész áfonyalikőr

A White Russian tejszínes, ezért valahogy télen jó.

  • 5 rész vodka
  • 2 rész kávélikőr
  • 3 rész tejszín

A Black Russian tejszín nélküli fehérorosz, a kávélikőrtől lesz ütős. A Green Russian kávé helyett mentalikőrrel operál. A Kamikaze talán a legegyszerűbb vodka-koktél, lime levével finomíthatjuk egy kicsit a vodka egyszerűségét. 

A vodkához pedig eszünk, és nem fordítva.

A mai nap alkalmából vakon teszteltünk pár közismert márkát: Ruszkijj Standard, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Nemiroff, Finlandia, Absolut, a kurvadrága Grey Goose, és a primkó Tajga lett szembeküldve.

A nemzetközi mérkőzés tanulsága és a nem túl meghökkentő végeredmény a portálon.

Szürke lúd medvét győz?

 Ittak már veresenyt? Mivel?