Hiába híreszteltem, én ugyan nem karácsonyozom össze a karajt, mégis lesz egy poszt. Ez az. Vegyük racionálisra, ezért átfutottam az esetleges konyhai lidércnyomásokat és összeállítottam pár tipikus menüt. Remélem segítek mindenkinek, aki ilyenkor nem beleül a halászlébe, kacsasültbe, diós kosárba, mint ahogy én is, hanem nála ülnek bele mások a tutiba. Talán így még tutibb lesz.

A recepteket a linkek alatt találhatják. Malackaraj, Tejbenvajban, Fűszeres Eszter és Mautner Zsófia oldalaira mutatnak. Igyekeztem könnyen beszerezhető és idényjellegű alapanyagokat válogatni, és hal, a vega poszt kivételével mindegyik ajánlatban szerepel, mert aki év végén halat eszik, gazdag lesz az új esztendőben. Nem vagyok tapasztalt menüsorgyártó, de talán hasznát veszik.

A teljesen kezdő

Ha életének egyik első konyhai szereplése lesz ez a karácsonyi vacsora, akkor talán hagyjuk a kalácsot, íme egy hálás, nehezen elrontható, és mégis karácsonyinak nevezhető vacsora, amihez a bevásárlás sem bonyolult:

Sietős

Ha 24.-én még bőven az igát húzza, így fél órája marad csak a vacsora elkészítésére, de nem tudja előző vasárnap sem megfőzni az addig elálló töltött káposztát, akkor egy pörgős menüsor kell, ez a három fogás másfél órába biztosan belefér, gyakorlottabbak egy óra alatt kipörgethetik. A hízott májat előző este ki kell erezni és vízbe áztatni, ez gyorsítja a folyamatokat.

Az előre elkészíthető

Ezt a menüt csak elővenni és tálalni kell, akár előző hétvégén be lehet hozzá vásárolni, sőt, napokkal előre meg lehet főzni, a hűtőben semmi baja nem lesz.

  • Rillette golyócskák pirítóssal ( a receptben ez nem szerepel, de a rillette-ből nedves kézzel úgy két centi átmérőjű labdákat formázva tálaljuk vékony szelet pirítós mellé)
  • Marinált rántott hal (hogy lépjünk egy szintet, nem keszeg, vagy kárász, hanem kecsege, vagy fogas)
  • citrom tart ez nem áll el hetekig, de három-négy nap hűtést kibír

 Fikázó anyós/sógornő/tetszőleges seggfej érkezik

Idegen terepre kényszerítve kussolnak csak be, ezért nekik nem érdemes magyar koszttal kísérletezni. Ha a problémás személy olasz, akkor azzal nem. Ha ismeri az olasz konyhát, akkor sem, de a kozmopolita gasztronómiai ismeretek negyventől felfelé nagyon nem jellemzőek. Nem lehet se túl olcsó, se túl drága. Látványosan külföldi sem. Furcsa sem. és a többi sem. Mivel úgyse lesz jó neki, ezért nem kell túl sokat pánikolni, főzzék a saját kedvencüket, vagy mondjuk ezt a menüsort, ami szerintem tökéletesen megfelel egy másik kategóriának is:

Intim vacsora kettesben

Eddig egyszer nem ültem bele az otthoni tutiba karácsonykor, hanem külföldön, ráadásul új pasival, kettesben szórakoztattuk egymást, de előtte vacsorázni is kellett. Semmivel sem volt rosszabb ünnep a többinél, de ez bármelyik hétköznap kivitelezhető.

Vega

Vega vendég jön, de az egész csapat elvárásai túlmutatnak a rántott sajton, sőt, a rántott camemberten is. Ez a menüsor a legkörnyezettudatosabb is, helyi és idényjellegű alapanyagokból van összeválogatva

 Mit esznek karácsonykor?