SK gépjárműtartó alapszabály No. 1: az autó tiszta
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178: autóban igenis eszünk
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/a: autóban nem eszünk büdös és folyós dolgokat
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/b: autóban nem eszünk büdös és folyós dolgokat, kivéve ha bőr a kárpit
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/r: gorgonzolát plüsskárpitos gépjárműben is eszünk
Mit vettél az útra? Sajtokat és kenyeret. Sajtokat? Milyen sajtokat? Gorgonzolát és stracchinót. Remélem piccante. Az. Jó, és hogyan fogjuk megenni? Hát majd így ujjal szétkenem a kenyéren. És a kenyeret mivel vágod fel? Hát majd így kézzel széjjeltépem. Esküdj, hogy utána a következő Autogrillig a levegőben tartod a kezed, lehetőleg az autón kivül!
A gorgonzola büdös. Ez sok sajtra igaz, de a pálpusztai után ez volt a második ismerősöm ebből a kategóriából. Egy új barát a büdös imádnivalók közül. Azóta hiába találkoztam tucatnyi érett sajttal, a gorgonzola végig dobogós maradt.
Kékpenészes sajt, kizárólag Lombardia és Piedmont régiókban készítik. A sajtban a penészedést, a Penicillum glaucum munkáját elősegítő szurkálás nyomai találhatók. Két változata a dolce (édes) és a piccante (csípős). A képen egy dolce van, de ez messziről látszik rajta, kékeressége szolid, íze lágy és édeskés. A piccante nem szolid, nem édeskés, hanem jobb, de íze és állaga lágyabb a másik menő kékeresnél, a Stiltonnál.
Nálam pont a krémessége miatt emelkedik ki a többi kékpenészes sajt közül. Gorgonzola vásárlásakor egy kész, csodásan fűszerezett sajtkrémet kapunk, amit rögtön, akár ujjal lehet kenyérre kenni. Ebben a legjobb, egy szelet likacsos, ha lehet diós kenyér, egy szelet sajt, kés, vágódeszka. Nem kell se só, se zöldségek, de gyümölcsök. Előételnek túl harsány, de sajttálra annál jobb, és főzni is lehet vele, bármilyen sajtos receptbe felhasználható:
- sajtszuflé
- sajtos pogácsa
- gorgonzolás-diós tészta, vagy puliszka: egy serpenyőben evőkanál vízzel felolvasztom a sajtot, durvára tört diót adok hozzá, és elkeverem a tésztával
- salátákba, rukolával, medvehagymával különösen jó
- fűszernek krémlevesekbe: sütőtök, spenót, spárga, brokkoli, póréhagyma
- körtével, csak úgy
- és a legdurvább: a sztéket nem sima, hanem gorgonzolás vajjal megküldeni a sütés utolsó perceiben. Különösen érett marhahúsnál tesz hozzá rengeteget, egy halvány marha ízét el is nyomhatja a sajt.
Szeretik a kékpenészes sajtokat?
Utolsó kommentek