Most megtudjuk, mikortól számít romlottnak a legbüdösebb hazai sajt, a pálpusztai. Kivételes pillanat, ez az első, leközölt olvasói levél a Malackarajon.

Kedves Anna!

Idézet: A Pálpusztai legjobb tulajdonsága, hogy nem romlik meg. Pontosabban, annak bekövetkeztét senki sem tudja pontosan megállapítani.

Cáfolat: Diósgyőrben egy hónapig gyakorlaton voltam mint mérnökhallgató (1951-1956 között). A vasműben dolgoztam és egy kantinból ebédeltem. Kazeofil ember (szülőföldemen (Svájc) lettem azzá), a péksüteményeket leginkább sajttal ettem. Meglepetésemre régóta elfekvő pálpusztaik is voltak a pulton, ugyanis a nép fiai - köztudomás szerint - az érett vagy penészes sajtok fogyasztásától mai napig erősen idegenkednek. Ami engem illet örömmel vetettem magam a kiérett különlegességre. Ezúton közlöm, hogy az akkoriban gyártott pálpusztai igenis megromlott. 10-15 db vastag, 4mm átmérőjű, kb.14 mm hosszú, elnyúlt ellipszis meridiángörbéjű, hófehér sajtszövetű sajtkukac tekergett a csomagban. A sajt illata azonban utólérhetetlenül kellemesen erős és étvágygerjesztő maradt számomra. Noha a kukacok fogyaszthatók, eltávolításuk után csak a mátrixot fogyasztottam el.

A mostan gyártott Brevico pálpusztai különbözik a régi gyártmánytól. A sajt belülről kifelé gyorsan folyósodik ANaerób körülmények között (azaz teljesen sértetlen zárt csomagolásban és a kérgen belül), általában egy 2,5 - 3 mm-es sajtkéreg marad a külsején. A megfolyósodott sajt saját súlyától a megnyitott kéreg nyilásán kifolyik és szétterül. A elfolyósodott fehér sajt konzisztenciáját a szobahőmérsékletű akácmézéhez lehet hasonlítani. A romlás további szimptómáit nem ismerem, hiszen előbb elfogyasztom mintsem ki kellene dobni. Meg kell azonban jegyezni, hogy a megfolyósodott sajt a kukacok számára nem megfelelő élettér, hiszen a híg közegben legfeljebb csak úszni tudnának.További kérdésekről most nem tudok már értekezni, mert későre jár az idő. Kezeit csókolom: Lóránt

A levelet Dr Tóth Lóránttól kaptam, ezúton is köszönjük!

A kukacok érlelte sajt nem példanélküli, és távolról sem olyan extrém sport. A kiváló szárd konyha egyik büszkeségét, a Casu Marzu-t kukacokkal érlelik, de Pármában is készül sajt ezzel a technológiával. Az EU-s nyavalygás miatt szülőföldjén is csak pult alól lehet beszerezni.

Dobtak már ki romlott sajtot? Miért?