Segélycsomagot kaptam Nyugatról. A parmezán, gorgonzola és az aktuális Vogue mellett volt egy kolbászkrém is.

  Néha a lányoknak könnyebb. A fiúk nem sírnak, de mi, amikor tetszik. Arról már beszéltünk, milyen zsigerig megható lehet más főztjét enni, de a vastagon újságpapírba csomagolt féltéglányi sajtok, kis üvegben érkező finomságok az én karácsonyom. A tartalma részben megbízható, kiszámítható, de mindig akad meglepetés.
  Már eléggé meghatódva pattintottam ki a calabriai (a csizma orra) nduiát (ndujja) és bátran belekanalaztam. Az olasz peperoncinót a Scoville skála aljára helyező tesztalanyok nem ezt a calabriai fajtát próbálták. Folytak a könnyeim, de mint minden rendes peperoncino, hatása nagy, de csak rövid ideig tartott, mire felvágtam a kenyeret, mintha mi se történt volna. Minden nép saját csipőspaprikája olyan lenne mint a nép maga?
  A nduia nem tartalmaz szerecsendióvirágot, rozmaringot, egyszerű, mint a faék, magyarosch anyag fokhagyma nélkül. Darált sertéshús, némi szalonna, só, peperoncino. Formára zsíros erőspista, illatra nem fokhagymázott kolbász. Bélbe töltve is mindig kenhető állagúra készítik.
  A darált húst bő kézzel sózzák, erőspaprikázzák és a nagy, inkább disznósajt méretű töltéseket enyhén felfüstölik, majd érlelik pár hónapig. A kész termék üvegbe is elzárható. Mivel íze egyetlen fűszerre épül, és azt túladagolják, a paprika minősége, íze a legfontosabb. Nem is kolbászkrém ez, inkább piros arany, piros arany egy szebb, jobb világban. A simulékony sertéshús és az ízeket felerősítő zsír kiváló vivőanyaga a finom és karakteres paprikának, az a főszereplő. A nduia puha kolbásznak álcázott, zsíros paprikakrém.
  Felhasználási lehetőségei lényegében megegyeznek a mindenkori tubusos, üvegeses paprikás fűszerkrémekkel. Akinek túl erős, keverheti túróval, használhatja fűszernek akár körözöttbe, keverheti tésztára, kenheti kenyérre. Vajas kenyéren a legjobb, Akár bambán összepöttyözve, mint uzsonnára a napköziben a piros arannyal.
  Ha csodás erős paprikájuk akad, adjanak egy esélyt a zsíros sertéshúsnak, hogy elvigye a hátán. Nálunk van egy doboz egyelőre céltalanul heverő házi, maggal darált méreg, most már megvan, mibe szórom el. Készítek nduiát otthon, pusztító magyar paprikából.

A piros arany pötty a szendvicsen jó volt?