Télen néha sárga árnyalatot veszek fel, és nem a szoli miatt. Sütőtök-túladagolás az oka. Ha az egyhangú, cukorral megszórva sütött, első húsz évünkre gondolok, sírnom kell, mennyi elvesztegetett év a sütőtökkel. Képzeljenek el húsz évet egy jó nővel, de csak misszionáriusban. Majd képzeljék el a napot, amikor rájönnek, máshogy is lehet.
Cukrosan sütőtököztem végig a gyerekkorom, a ceglédi piacon készre sütve, feketére karamellizálódott élekkel, vagy már formára vágva, lefolpackozva lehetett megvásárolni, pont, mint a csíramálét. Ritkán vettünk egy egész tököt, de akkor is cukorral megszórva, sütőben sütve, édességnek készítettük el. Másféle édes, vagy sós felhasználása fel se merült, nem hiányzott, így is élveztem.
Olaszországban csak édesen nem készítik, nagy felfedezés volt.
Fűszerek, ízpárok a sütőtökhöz, hálás zöldség, sokmindent felvesz:
- kínai ötfűszerkeverék
- sajtok, érleltek, tehenek, birkák, főleg kékek
- rozmaring
- csilipaprika
- fokhagyma
- narancs
- balzsamecet
- fahéj
- szegfűszeg
- bors
- erdei gombák
- füstölt húsok, füstölt szalonna, füstölt kacsamell
- petrezselyem
- olajos magvak, dió, földimogyoró, mogyoró, kesudió
- olívaolaj, vaj, zsír
- töpörtyű
- kacsa
- gyömbér
- ánizs
- zsálya
- kókusz
Sósan, serpenyőben sült sütőtök
- 1 kg sütőtök
- egy fej fokhagyma
- két szál rozmaring
- két evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A tököt megmosom, nem hámozom meg, egy centis szeletekre vágom. A fokhagymát félbevágom, a tököt, hagymát és rozmaringot az olajra rakom egy serpenyőben és 15 percig közepes lángon sütöm. Megfordítom, még 10 percig sütöm, sózom, borsozom.
Selymes sütőtökkrémleves
- 1 kg sütőtök
- 2 dl tejszín
- egy szál rozmaring
- 1 db csillagánizs
- olívaolaj
- balzsamecet
- egy narancs sűrűre beforralt leve
- só, bors
A tököt megpucolom, magjait félreteszem, 2×2 centisre kockázom és a tejszínben, a rozmaringgal és a csillagánizzsal megfőzöm. Kiszedem a fűszereket, elturmixolom, ha túl sűrű, alaplével higítom, sózom, borsozom. A krémlevest kiszedem, olívaolajjal, balzsamecettel és a narancssűrítménnyel meglocsolom. A magokat szárazon megpirítom, párat a levesre szórok.
Kókuszos sütőtökleves
- 1 kg sütőtök, megpucolva, felkockázva
- 4 salottahagyma
- 4 dl kókusztej
- 4 dl alaplé
- egy csokor apróra vágott, friss koriander
- só, bors
A salottákat nem pucolom meg, vasserpenyőben, vagy grillen megsütöm, megpucolom a fekete héjtól, félbevágom. A hagymát a többi hozzávalóval (kivéve a koriandert) megfőzöm egy lábosban, megszórom a korianderrel, borsozom és tálalom. Zokogás.
Sütőtökös lencsesaláta
- 1/2 kg felkockázott, serpenyőben átsütött sütőtök
- 25 dkg beáztatott, megfőzött lencse
- 20 dkg rukola
- 20 dkg friss kecskesajt felkockázva
- egy teáskanál őrölt római kömény
- egy csokor apróra vágott mentalevél
- 1/2 dl balzsamecet
- 1/2 dl olívaolaj
- só, bors
A hozzávalókat elkeverem.
Izgalmas sütőtökreceptválogatás Mautner Zsófitól
Felmerül egy sokkal érdekesebb kérdés, de maradjunk a sütőtöknél.
Utolsó kommentek