Ideje cukortalanítanunk a kakaót is, volt már itt vaníliás kolbász, ahhoz képest ez nem nagy lépés.
A kakaó előbb volt cukor nélkül, mint cukorral, így ez a cukros tejezés a termék hagyományai szempontjából ugyanolyan kései fejlemény, mint a húsos zsírozás.
A kakaó eredete i.sz. 5-600-ra, a maja indiánokig vezethető vissza, a kakaóbabból, vízzel italt készítettek, ezt később az aztékok már mézezték, és a 16. században, Európában lett belőle tejes és édes ital, pont ugyanebben az időben került össze a hússal is.
A kakaó és a hús Mexikóban került közelebbi kapcsolatba, az Újvilágba kivándorolt, nagy konyhát vivő asszonyok, és papok, a helyi, új alapanyagokat ötvözték spanyol gasztronómiai ismereteikkel, megszorozva végtelen idővel és két tucat szolgával. Ennek a konyhának a termékei azok az oldalakon át csak a hozzávalókat soroló, több napos pucolást, pörkölést, hámozást és keverést igénylő ételek, mint a Chile en nogada, vagy a Mole Poblano, utóbbi csokis csirkeként közismert. A mole többféle chili, olajos magvak, fűszerek és kakaó örleménye, felengedve a főtt pulykahús főzőlevével, majd a hússal és fehérrizzsel tálalva. Füstös, diós, zsíros, illatos, páratlan íz, ha ott járnak, ki kell próbálni, elkészítésére senkit sem bíztatnék, az alapanyagokat itthon kín beszerezni. A molékat Mexikóban is készen vásárolják a piacon, legfeljebb séfek készítenek saját keveréket, ez itt például, tényleg csak érdekességképpen, az egyik legelismertebb mexikói séf, Patricia Quintana (nő, igen, ennyit a macsó Latin-Amerikáról) könyvéből való. A mennyiségek mindig ilyenek a mexikói szakácskönyvekben, 24 adag:
- 3 bögre vaj
- 2 és 1/2 fehér hagyma félbevágva
- 1/2 szárított hagyma durvára vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 fej szárított fokhagyma
- 3 db szárított paradicsom
- 10 szárított tomatillo
- 3/4 bögre szezámmag
- 3/4 bögre mandula
- 3/4 bögre földimogyoró
- 3/4 bögre mazsola
- egy bögre kimagozott aszaltszilva
- 1 és 1/2 főzőbanán
- 1 kiskanál koriandermag
- 1 kiskanál ánizs
- 2 db 5-6 centiméteres fahéj
- 2 száraz tortilla összetörve
- 1 és fél liter tyúkhúsleves
- só
a paprikák:
- 30 db chile mulato
- 16 db chile ancho
- 6 db chile pasilla
- 1 db chile chipotle (minden paprika kimagozva, enyhén megpirítva, vízbe áztatva -szárított paprika mind-)
- 1 és 1/2 fehér hagyma félbevágva
- 6 gerezd fokhagyma
- 240 g mexikói csokoládé összetörve
- 1/4 bögre cukor
- 2 l tyúkhúsleves
A csirke, eredetileg pulyka:
- 5 l víz
- 6 db csirkecomb
- 12 csirkemell
- 2 nagy hagyma
- 1 fej fokhagyma félbevágva
- 3 répa
- 1/2 szár zeller
- 6 db babérlevél
- só
A fűszerekkel kezd, felforrósítja a vajat, azon megpirítja a hagymát, a fokhagymákat. Kiveszi a vajból, ugyanott megpirítja a füstölt hagymát, paradicsomot, tomatillót. Ezeket is kiveszi, ugyanebben megpirítja a magokat. Minden hozzávalót összeturmixol a levessel. A pépet vajon, lassan főzi egy órát.
Közben elturmixolja a paprikákat a hagymával, majd fokozatosan a fővő péphez adagolja, a kakaót és a csokoládét is. 2-3 órát főzi. Köpköd, le kell fedni.
A húst a zöldségekkel 30 percig főzi, belerakja a kész moléba, és ott főzi készre. Rizzsel, pirított szezámmaggal megszórva tálalja.
A kakaó a húsnál sokkal jobban megy a vérhez, az édes-sós, kerek vérnek további mélységeket ad a jó minőségű kakaópor, vagy sütőcsokoládé. Az egyik legjobb párosítás. Kakaós véreshurka a képen, túllőtt mennyiségű szalonnakockával, remélem a műfaj mestere, Kerekes Sanyi megbocsájt érte, ezt az egész véres kakaózást tőle vettem. Szépnek szép, ízre a hurka és egy desszert között.
- 1 l vér, botmixerrel kikeverve, leszűrve
- 6 db zsemle apróra felkockázva, zsírban aranyra sütve
- 1/2 kg nyers szalonna 45 percig abálva, apróra kockácva
- két evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
- egy teáskanál szárazon megpirított, durvára tört koriandermag
- egy teáskanál őrölt fahéj
- egy teáskanál őrölt szegfűszeg
- egy fej vöröshagyma finomra vágva és olajon megpirítva
A vérrel beáztatom a zsemlét, elkeverem a fűszerekkel, belenyomkodom egy pástétomformába, vastagon betekerem alufóliával és a 150 fokos sütőben, gőzfürdőben, másfél óra alatt készre sütöm, a formában hagyom kihülni. Szeletelés után rá lehet pirítani. Vért nem lehet kapni hivatalosan sehol, mert veszélyes hulladék, verbális ráhatással próbálkozzanak az illetékesnél, vagy barátkozzanak vágóhidakkal.
Kakaós oldalas, ugyanezen a korianderes vonalon.
Vegák egyék kakaóval a karfiolt, Mautner Zsófi receptje:
A karfiolt olívaolajba mártom, sózom, borsozom, megszórom kakaóporral, cayenne borssal és a 220 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára sütöm.
Közben a portálon véget ér a Tikokrul sorozat, befejező rész: A csibék és a kakas.
"A fegyverként magunkkal cipelt ciroksöprűvel vagy lapáttal ne elölről vágjunk bele akkorát, amekkorát nem sajnálunk, mert ebben az esetben a következő jelenet a tízliteres lábos előkeresése és az ebben való vízforralás lesz"
Vér vagy kakaó?
Utolsó kommentek