Négy hajtogatott, három tekert. A hajtogatott volt a kakaós, de a forró tésztába szórás miatt a kakaópor és a cukor ropogós csokoládévá olvadt. A tányérra eső cseppeket ujjal kellett feltakarítani, és jöhetett a lekváros, túrós, vagy fahéjas feltekert szakasz. Több ízesítés nincs, a Gundel egy étterem.
Végy egy uborkát. Nem kell meghámozni. Más az íze, ha kiharapom a kezemből, más, ha gyalun finomra szelem, más, ha késsel ügyetlenül vastagra vágom, és megint más, ha ügyesen gyufaszálra hentelem, mert éppen nyári tekercsre vágyom. Nem mondom, hogy mindenkinek feltűnik a különbség, de aki figyel, annak igen. A palacsintatekerés ezért nem pusztán formatervezési probléma, ugyanaz az alapanyag más formában más ízű. Aki most sznobozna, és hitetlenkedne, először kérdezze meg magától, a feltekert, vagy a hajtogatott palacsintát szereti jobban? És ugyan miért?
Én háromszöges vagyok.
A tekert palacsinta a betolás egész szakaszán ugyanazt az élményt nyújtja, a háromszög nem.
Egy sorba kerülnek a keményebb, legfinomabb szélek, a csücsökben pedig elfogy a tészta, szinte csak a töltelék marad. Ezt mindenki vérmérsékletének megfelelő irányban fogyaszthatja, a javát az elején befalva, vagy a legvégére mentve.
Ha el tudnék szakadni a fent említett formák és töltelékek párosaitól, mindegyiket hajtogatnám. De nem tudok elszakadni, így a lekváros, fahéjas, és túrós palacsintákat tekerem. Ahogy megmagyarázhatatlan okból tekerem az összes többi, évek alatt felszedett tölteléket:
- nutellás (Olaszországban alap)
- dulce de leche-s
- nutellás-ricottás (fele-fele arányban kell elkeverni)
- mascarponés-málnás (fele-fele arányban kikeverve, ha nem csináltam tízezret a Marina di Massa-i strand büféjében, egyet sem)
- pudingos (koleszban, egyetemi albérletben, kizárólag hidegen kikeverhető porpudingból. Aranka, karamell, előnyben)
- Danette (szintén kolesz és egyetemi albérlet, az Attila úton, majd az Akácfa utcában, kinek mi, kinek hogy, de most mindenki könnyíthet magán)
- zsíros-cukros (élni kell, akkor is, ha nincs miből)
- tejfölös-cukros (élni kell, akkor is, ha nincs miből, de egy picit több az a semmi)
- olívaolajos-paradicsomos-bazsalikomos (élni kell, akkor is, ha nincs miből, és ez Olaszországban történik)
- töpörtyűkrémes (durvára vágva!)-tejfölös
- cointreauval locsolva, és cukrozva (ha maradt ebből az ihatatlan likőrből)
Csak a kakaóst hajtogatom, és az a kedvencem.
A másik oldalon mi más lenne, mint klasszikus palacsintasütési szájbarágó. Ajánljuk kedves kezdő olvasóinknak, és mindenkinek, aki szereti. Később rámegyünk az amerikai, rakott, Gundel, és egyéb szélsőségek elkészítésére.
Tekernek, vagy hajtogatnak?
Utolsó kommentek