Ritkán vagyok beteg, ha mégis megfázom, saját hülyeségem számlájára írható. Most is. A náthából, meghűlésből másfél hét alatt kilábalhatunk, nem kell egyből a gyógyszertárba rohanni. először nézzünk körül a kamrában. A zsír összeköt, most is nagy szerepe lesz.  
  Mindenekelőtt: megelőzés. Miután lihegve, izzadtan feltéptem az utolsó linóleumdarabkát a nappaliban, nem nézegetem hitetlenkedve a csupasz padlót, majd eszelős örömömben nem tépem fel a hűtőajtót, nem veszek ki egy jéghideg sört, nem vágtázok vele végig a lakáson, a nappaliban nem veszek fel egy darabot az életünket megkeserítő linóleumcafatok közül, nem nyitom ki teátrális mozdulattal az erkélyajtót, nem vágom ki artikulálatlan üvöltéssel kísérve a negyedikről, majd a teraszon állva nem húzom meg az üveget, nem mondogatom, hogy nem hiszem el, hogy nincs több, és nem gyújtok rá bárgyú vigyorral az arcomon, arra gondolva, hogy a nehezén túl vagyok. Nem vagyok túl, mert a mennyezetfestés minden eddiginél embert próbálóbb feladat lesz, és másnap reggel úgy ébredek majd, hogy nem tudok megszólalni. Az orrom majd csak dél körül kezd folyni, köhögni harmadnap kezdek. Jó hír, hogy ekkor már simán megy a bőrön keresztül lélegzés, a beszédről már korábban lemondtam. Az első két napon evésre gondolni se tudok, leköt a darab fa pózban fekvés és a lélegzetvétel kimerítő tevékenysége. Éhes később sem leszek, de enni kell. Még akkor is, ha nem látok a takonytól és nem érzem az ízét semminek.
  Csakúgy, mint a másnaposságnál, életmentő ilyenkor egy tányér forró tyúkhúsleves. A gőzölgő leves jót tesz a duzzadt nyálkahártyának, segít felszakítani a váladékot. Aki bírja, borsozza meg, vagy nyomjon szét benne paprikát, a csípős bors és a kapszaicin segíti a váladék távozását.
  A fokhagyma is kiváló gyógyszer, enyhíti a torokfájást, elmúlik tőle a kellemetlen orrdugulás, tisztítja a hörgőket, öli a bacilusokat. A téli hónapokra készítsünk mézes fokhagymát: a megtisztított gerezdeket üvegekbe rendezzük, közé helyezünk egy-két diót, egész borsot, óvatosan felöntjük mézzel. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, egy hónap múlva fogyasztható, akár magában, nátha, meghűlés megelőzésére, akár húsok mellé is adhatjuk.
  Vöröshagymát nyersen, vagy teaként is fogyaszthatunk, (3-4 fej vöröshagymát a héjával együtt főzzünk pár percig egy liter vízben) jó hatással van a légutak gyulladására, tisztítja a hörgőket, inhalálhatunk is vele: jól szívjuk be a kettévágott vöröshagyma illatát.
  A nehéz légzés, köhögés varázsszere a disznózsír. Forró zuhany után kenjük be a mellkasunkat és a nyakunkat disznózsírral, tekerjünk magunk köré egy régi lepedőt és aludjunk egy nagyot. A disznózsír segít felszakítani a váladékot, megszünteti a hörgő, nehéz légzést, köptetőként gyógyít.
  Egyenek minél több citrusfélét, céklát, fekete retket, tormát, savanyú káposztát, mézet, igyanak sok folyadékot. Fontos az ágynyugalom, de nem árt egy kis séta a levegőn, naponta cseréljenek pizsamát, az ágyneműt is húzzák át, szellőztessenek sokat. 
  Ne kergessék az őrületbe családtagjainkat nyavalygással, mert előfordulhat, hogy beszédképességünk részleges elvesztése miatt a hátunk mögött többször a halleluja szót formázzák némán, cinkosan összekacsintva.
  Az nevet, aki utoljára nevet, és pár nap múlva úgyis meggyógyulunk.

Mit esznek taknyosan?