Ma nincs sztori, nincs kerettörténet, ma odavágom a Tisztelt Olvasó elé A Terméket a maga nyers valóságában. Kezdjenek vele valamit, én nem tudok.

 

AKÁCMÉZÍZŰ MÉZHELYETTESÍTŐ (az ízű és a helyettesítő szavak közös szerepeltetése egy termékmegnevezésben különdíjat érdemelnek)

Akácmézízű mézhelyettesítő 1% virágporral Összetevők: glükóz-fruktóz szörp, virágpor, mézaroma, színezék (karamell E1504) Szobahőmérsékleten tárolandó Hosszabb hűvös helyen történő tárolás esetén a termékben megindulhat a természetes kristályképződés Minőségét megőrzi: lásd a lapkán jelölve (2010. május 4.) Gyártja: Pacific Óceán Kft. 2600 Vác Szent László út 21/1-3. Átlagos tápérték 100 g termékben: energiatartalom 1309 kJ (313 kcal) fehérje: 0,01 g, szénhidrát 77 g, zsír 0 g Virágporra érzékenyeknek nem ajánlott 500 g Ár: 400.- Ft (akciósan), amúgy 499.- Ft
  Hamleti kérdések kavarognak bennem: miért? Kinek? Hogyan? Pollen- és mézallergiásoknak nem, a virágpor miatt.  Kispénzűeknek? De kilója csak háromszáz forinttal kevesebb, mint a termelőtől vásárolt akácméz. Torokfájósoknak, náthásoknak? De nem méz, nem gyógyít. Cukorbetegeknek ugyan lehet, de a glükóz-fruktóz szirup szénhidráttartalma is rettenetesen magas, nekik az életmódváltás biztosan előnyösebb  a műméz adagolásánál. Az ilyen hülyéknek, mint én, persze megveszik, csak a polcon fogdosva nem írhattam róla. Ki kellett próbálnom.
  A cimkén minden mézre utal, van akácvirág is, a termék talán a kapkodós-spórolósokat igyekszik megszólítani? Hú ez a legolcsóbb méz, aztán jön a lépcsőház-effektus, és már mindegy. A sok hamisított méznél, amit az alsó polcon válogató ismer, és amit szintén glükóz-fruktóz szirupból állítanak elő, nem sokkal rosszabb. Az izé folyósabb, mint az akácméz, felkeverve elveszíti a mézre jellemző áttetsző szőkeséget, a termék tetején úszkáló barna hínárszerű szálak sötétebbre színezik. Az illata kellemes, gumicukor szaga van. Íze a kihűlt cukros teához hasonlít legjobban. Akarom mondani ahhoz a teához, amit szánkózás után ittam a kiskonyhában, a mama meg morgott, hogy megfázom, és hogy került hó még a trikómba is, szó se lehet róla, előbb átöltözöl, nesze, idd, jó meleg: feketére főzött fekete tea, három evőkanál cukorral, két citrompótlóval. Értelme annyi volt, mint ennek, de a teát legalább szeretettel adták, most meg szimplán hülyének néznek. Már megint.
  Tömény, ebben az egy dologban hasonlít a mézre. Nyelés után az íz eltűnik, nem ragad az ajkunk, nem tapad a nyelvünkre, nem akarunk azonnal mézeskalácsot gyúrni és a kanalat se nyaljuk fényesre. Egy dologra jó, felterjeszteni Gasztro Darwin-díjra. Én megszavazom neki a fődíjat.

Hol vásárolják a mézet?