Nem tudom, hogy megy mostanában, de mi sose hülyéztük volna le a mamát. Soha nem is gondoltam ilyesmire. De, igazából volt egy, egyetlenegy eset, amikor átsuhant a zavaros hormontócsákat köpködő kamaszagyamon, a mama normális? Miért, miért rak tököt a mákos rétesbe? És mindig rakott bele? És ezt miért titkolta? Engem elárultak! Zöldség van a kedvenc édességemben! Még ha csak zöldség lenne benne!
A mákos édességek említésére mindenkinek felcsillan a szeme, nem ismerek senkit, aki gyűlölné, vagy közömbösen élne mellette. A ragaszkodás oka lehet a kesernyés, meleg íz, vagy az utánozhatatlanul hülye érzés, amit a mákra küldött kóla ad, de a mákszemek ópiáttartalmát is okolhatjuk ezzel. Ez a mennyiség arra nem elég, hogy vicces is legyen a mákos süti, de egy drogteszten becsengethet. A MythBusters egyik adásában ezt a kellemetlen következményt bebizonyította.:
Szép eredményt produkálnék ezen a napos szombat reggelen, miután betoltam ötöt a fenti képen látható rétesekből.
A mákot (Papaver somniferum L.) két típusra különíthetjük, iparira és étkezésire, amiket jellemző módon hatóanyagtartalmuk különböztet meg egymástól.:
a) mák: a mák vagy ópiummák (Papaver somnife- rum L.) faj fajtáihoz, valamint a murvásmák (Papa- ver bracteatum Lindl.) faj fajtáihoz tartozó növény;
b) ipari mák: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ) által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Eu- rópai Bizottság által a mezőgazdasági növényfajok közösségi fajtajegyzékében (a továbbiakban: Közös- ségi Fajtajegyzék) közzétett olyan – magas alkaloid tartalmú – mákfajta (a továbbiakban: mákfajta), amelyben a kábítószerekkel és pszichotróp anyagok- kal végezhető tevékenységekről szóló Korm. rendelet (a továbbiakban: KKR.) 1. számú melléklete szerint kábítószernek minősülő ópium alkaloidok összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapo- tú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% feletti;
c) étkezési mák: az MgSzH Központ által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság ál- tal a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett olyan – alacsony alkaloid tartalmú – mákfajta, amelyben a KKR. 1. számú melléklete szerint kábítószernek minősülő ópium alkaloidok összes hatóanyag koncent- rációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átla- gosan 0,7% vagy az alatti;
d) díszítő mák: virágkötészeti célra előállított étkezési mákfajta. A díszítő mák virágkötészeti célra fel- használt mákszalmája a növény 30-50 cm hosszú mákszára és kifejtett vagy kifejtetlen máktokja;
e) mákszalma: a levágott máknövény minden része. A magok a tokból való kifejtés és tisztítás után nem minősülnek a KKR. 1. számú melléklete szerint el- lenőrzött szernek, kivéve az ipari mák vetőmagját, amelynek kivitele, illetve behozatala eseti export-, illetve import engedélyköteles;
Az étkezési mák sem mentes hatóanyagtól, így lehet, hogy még a dédi is főzött mákgubóból teát (ez a mákony) a mamának, ne sírjon, mert zavar. Akkor még szó se volt Waldorf-módszerről, meg a hasonló miahíjjákokról. Ezért (nem pont a gyereknevelő mellékhatásért) a világ egyik legnagyobb máktermesztője Afganisztán, magtermelésben (a mákszemek a teljesen kiszáradt gubóból kerülnek elő) viszont európai országok vezetnek, ezért se kellett parázni az EU-csatlakozáson, tolják a mákot a németek is bőséggel.
A mákot egyféleképpen lehet elrontani, ha száraz, ha fojtogat. Erre van a tök a rétesben, illetve most a rebarbara, miért ne, savanyú karaktere a citromhoz hasonlóan jól illik a mákhoz. A síkosító funkcióhoz csak az arányokat kell ismerni (1 rész mák, 1 rész cukor, 2 rész síkosító) a rebarbarával is úgy készítettem, mint a tökkel kellene. Kézzel írt recept a mama horvátilonájának vonalas hátsó lapjairól. Akinek elment az esze, készítse maga a tésztát, így kell. Egy rúdhoz:
- egy csomag réteslap
- 15-20 dkg vaj
- 15 dkg frissen darált mák (semmiképpen se legyen avas, mindent tönkretesz)
- 30 dkg rebarbara (vagy reszelt tök)
- 15 dkg cukor
A rebarbarát felkockázom, megfőzöm, leszűröm. (A tököt nem kell, csak lereszelni, kinyomkodni a levéből) Elkeverem a cukorral, mákkal. A réteslapokat egyenként alaposan megvajazom. Vajazom, rakom rá a következőt, vajazom, rakom rá a következőt. A lap alsó harmadára rakom a tölteléket egy kövér csíkban, feltekerem, rálocsolom a maradék vajat és 120 fokos sütőben úgy egy óra alatt megsül. Fontos, hogy a tészta teljesen átsüljön, ne csak a külső rétegek. Az a jó, ha ropognak, elemelkednek a lapok, a töltelék pedig kellemesen nedves. Mazsola nincs benne, unjuk a mazsolagyűlölő hadosztály nyígását.
Tökkel, vagy tök nélkül?
Utolsó kommentek