Hódmezővásárhely, na ne már, simán laknak kétszázezren.
Hódmezővásárhelyen? Ha ötvenezren, az már jó.
Fogadjunk, aki veszít, iszik még egy Branca Mentát.
Rendben.

A Fernet-Branca egy jó termék. Írisz, és tárnicsgyökérből, hársfavirágból, mirhából, kamillavirágból, keserűnarancsból, fahéjból, sáfrányból és galangából, 1845 óta a Fratelli Branca lepárlójában készülő, illatos, és édes keserűlikőr.

Olasz bárok polcain tucatnyi gyomorkeserű található, sokkal édesebbek, könnyebbek és a felhasznált alapanyagaik élénkebben érzékelhetőek, mint az Unicum esetében. Ezek az italok különösen finomak kávéba. Gyönyörű régi cimkék, hajszálvékony arany keretek és címerek díszítik a száz évek óta azonos formájú, általában felirattal dombornyomott üvegeket. A Branca Menta is közülük való, de a piemonti hegyekből származó Mentát vegyék komolyan és ezt ne keverjék össze a bájos mediterrán gyomorkeserűkkel. Ha mégis alkalmuk adódik egy próbára, ne szalasszák el. A találkozást soha nem fogják elfelejteni.

Inkább fájjon, de ez - rándul össze Miklós, miután rábeszéltem a kis asztaltársaságot egy körre, szenvedjünk. Amint megláttam tegnap este a Mentát, rögtön beugrottak a próba után ökölbe szoruló arcok, rázkódó vállak. Ha kicsit leül az este, ez biztosan felráz mindenkit.

A fogkrém gyenge kis hasonlat. Nem tudják elképzelni azt a pusztító mentatüzet, ami hányingerig izgatja a nyelőcsövet és a gyomrot.

Az illata kellemesen édes és gyógynövényekkel keverődő zöldfűszeres. A menta illata halvány szellő, nem jelzi előre a gyomorsavkorbácsoló vihart.

Likőr, nem kell egyre lehúzni, és itt a tévedés. Jobb lenne gyorsan túlesni rajta. Egy korty, és még a szobahőmérsékletű ital is jeges lavinát húz a gyomorig. De nem csak borzongatva végigrohan, hanem súlyosan alázúdúl és odatapad. Nyelv, nyelőcső, gyomorszáj, gyomor, gyomorsav jeges görcsbe fagy, leáll az emésztés. Percekig 100%-os mentaoldat láncol le minden érintett sejtet. A fájdalomnál is rosszabb, önkéntelen borzongás, fintorgás és hörgés. Percekig. Szenvedünk, de van benne egy szép adag perverz élvezet.

Mire vége a fél decinek, ez a mentával béleltség órákra állandósul és hatalmas giroszokat követel csípőssel, hagymával, csak mosná le valami, bármi, akármi ezt a bélésre tapadt türkizt.

Minden társaságban akad, aki a rabja lesz, megszereti. A Gian Marióban idős olaszok fogyasztják és hébe-hóba magyar kalandorok, mert a Branca Mentát legalább egyszer az életben meg kell kóstolni, mert vagány, egyedi és üt. És a Branca Mentának van a legjobb szlogenje a világon:

Brancamenta...Brrr

Magyarországon nem láttam még üzletben (ettől még hiperekben van, köszönjük az információt!), aki csak megkóstolná, Budapesten a Café Gian Marióban tartanak, Bajcsy 35.

Próbálták már?