A gabonatejek literje 5-600 forint. Házilag 50-60, allergiások, divatmajmok, szörpivók gyertek!

A rizstej esetünkben melléktermékként képződött, mert a lényeg a fahéjas rizsszörp, az horchata (orcsáta).

Szeretik a tejberizst? Meginnák? Mert az orchata maga az iható, fahéjas tejberizs. Tegnap, a churrosszal spanyol nyelvterületre tévedtünk, maradjunk ott, de a mai édesség mellékterméke sokaknak rendkívül hasznos lehet.

Az horchatát közvetlenül a chile habanero után ismertem meg, kármentési céllal nyúltam a kancsó után, nem szeretem az édes italokat, szörpöket, magamtól, ilyet, soha. A tejberizst szeretem, így a véletlen találkozás jól végződött.

A gabonatejeket a bioboltban, delikben elnézegetem, sőt, kíváncsiságból vettem is belőle. Mivel nem muszáj ezeket a termékeket használnom, soha többet nem foglalkoztam velük, jó nekem a 220 forintos termelői tej.

De egy orchata néha jól esne. Vettem egy kilót a legolcsóbb rizsből (jázminrizsből készíteni teljesen hagyományellenes és drága, de így kap egy különleges, fogyasztónak tetsző bukét). Mivel megalomániás vagyok, rögtön felhasználtam mindet. Nem kellett volna, ennyi orchatát egyetlen kétszemélyes háztartás se vesz fel eltarthatósági időn belül.

A rizst egy órát kell főzni annyi vízben, amennyit felvesz, lehet keverni is, mindegy neki, majd a főtt rizshez képest háromszoros mennyiségű vízzel kell higítani és szétturmixolni. Ez úgy öt kiló alapanyag, lábasom nincs ekkora.

A fürdőszobai lavór konyhai feladatra kiképezése után fogok egy nejlonharisnyát, a szárába töltöm a sűrű, fehér zselét és kézzel átpaszírozom. Ez pontosan úgy néz ki, ahogy elképzelik, tej fröcsög, harisnya pattan.

A lavórban található sűrű képlet a rizstej, zabból, mandulából is elkészíthető, akkor zab,- illetve mandulatej lesz. Értelemszerűen tejcukor, tejfehérje, tejzsír és gluténmentes, tehát akinek ezekkel problémája van, próbálja ki, olcsó, nincs is tejíze. A mandulában látom a legtöbb fantáziát, édességek sütéséhez van benne lehetőség.

Az orchata eléréséhez ezt a tejfölös állagú anyagot folyamatosan kevergetve tejsűrűségűre higítom (úgy 1:20 az arány, de ez nagyban függ a rizstől, jobb fokozatosan adagolni a vizet), ízlés szerint cukrozom és fahéjazom. Ez az orchata. Jéghidegre hűtve az igazi, segítségével talán a rizstejtől irtózó családtagokat is be lehet vonni a gyártási folyamatba.

Ittak már gabonatejet? Milyen volt?