Brrr, nagyon erős íze van, soha többet nem ennék belőle. Amikor egy nagymama ilyet mond, mindig felkelti az unoka érdeklődését. Az elhangzott véleményt apám is osztja a lecsó fölött, most már biztos, hogy amint látok valahol hidegen sajtolt napraforgóolajat, veszek egy üveggel.

A hidegen sajtolt napraforgóolajnak nem sok köze van az átlátszó műanyagpalackban tárolt, nagy mennyiségben kirántott ételekhez használt napraforgóolajakhoz. Olívában milyen gyorsan megtanultuk, az extraszűz a menő, a többi ciki, de a napraforgóból bátran pancsoljunk mindent. Aztán jön a hidegen sajtolt próba, és a sokk, a napraforgóolaj egy zseniális alapanyag.

A próba pillanata nem jött el olyan hamar, az ismerős olajütős nem vette fel a telefont, majd ha egyszer felveszi, lesz interjú is, most csak olaj van. Nem az olajütő embertől, hanem egy delikátüzletből, a közönséges napraforgóolajok árának tízszereséért (közel 3000 Ft/l). A háromezer forintos ár miatt is jó lenne, ha végre felvenné a telefont.

És az utánpótlás miatt is, mert a hidegen sajtolt napraforgóolaj az új szerelmem, hetek óta hozzá se nyúlok az olívához, kinéz egy átszokás, vagy legalábbis bigámia. Semmi köze az olíva ízéhez, de egyelőre ugyanarra használom, és mindent megújít. Az olíva néha már csípős, zöld frissessége hiányzik belőle, cserébe füstös szotyiemlékeket ébresztő, testes ízt kapok. Folyékony, tiszta szotyieszencia.

Most sokkal jobbnak találom zöldségekhez, mint az olívát. A első hetek hormonvihara után sokkal objektívebb leszek, de most még az első hetek tartanak. Töményebb, brutálisabb, húsosabb ízt ad, akár a képen látható, párolt brokkoliszárnak is, amit szívből gyűlölök, de van, aki szereti, sőt, imádja, és pont egy ilyennel élek. A brokkolinál csak a karfiolra neheztelek jobban, a szársaláta ötletét Mautner Zsófi karfiolos receptjéből vettem. Ügyes, praktikus megoldás a rózsák eltávolítása után megmaradt szárat vékonyan felszelni, alaplében ressre párolni, tányérra rendezni és valami ütős olajjal, balzsamecettel meglocsolva, sózva, borsozva téli salátának, előételnek tálalni. Ilyenkor sajnálom, hogy neheztelek ezekre a zöldségekre.

Kevertem belőle majonézt, amit majonézes céklához használtam és zokogtunk.

Kiöntöttem egy tányérba, sóztam, borsoztam és megpucolt articsókával kitunkoltam.Ezt a döntést a kezdeti hormonrohamon túl is vállalni fogom, tökéletes párosítás.

Könnyű halakhoz még nem próbáltam, húsokhoz nem is fogom, a hidegen sajtolt napraforgó túl súlyos lenne egy másik nehéz elem mellett.

Kóstolták valaha a hidegen sajtolt napraforgóolajat?