Húsz perce döngetünk az erdőben, már a harmadik ág nyúl a még második évét sem betöltő ezüstmetálba. Az út elején a landroveres srác azt mondta, elvállalhatom, kiadja a Volvóval, lesz egy-két tócsa, de nem mélyek. Az előzőt már taktikázva vettem, nem csak úgy ketteske, átgurulunk, sár csapódott be az ablakon, vissza kéne mennünk a betonútra. De a technika szerint 200 méterre az orrunk előtt a cél. Kétszáz méterre a célszalag helyett a szerszámunkkal bevehetetlen tenger állja el az utat, bottal bemérés közben csörög a telefon, szerintem hol vannak, mert szerintük eltévedtek. Nem tudom, hol vagytok. Ezzel még mélyebbre taszítom őket az elkeseredett útkeresésben, de a mi karavánunk mindenkinél mélyebbre tolta a szopórollert a makkosban. Mégis megérte.
Amióta gombászunk, elkezdtem fenni a fogam egy célszerszámra, így a gombák mellé sárdagasztás is járna. UAZ, Niva és egy rámvaló Blazer kavarognak a fejemben.
Másik kétszáz méterre meglátom az ugrándozó szarvasgombakereső kutyát, Mokkát, tényleg jó helyen járunk. Kiszedjük a kosarat, és önjelölt viadalkutyánkat a kocsiból és nekiállunk vargányázni a profi szarvasgombász, Bagi István segítségével, aki itt se tudta megtagadni magát, és szedett egy szarvasgombát.
Első!!!
Én!!!
Hatalmas!!! Ép!!!
Életem első vargányájának kalapját át se érem a kezemmel, mesebeli, gyönyörű óriás, mára készen vagyok, aztán még kettő és ennyi, többet nem találtam, majd ezeket is sikerült részlegesen összetörni a hárommal nagyobb súlycsoportot képviselő, Airedale típusú Blixát izomból és fogból baszogató Parson Russelem hátán. Miért a gombáskosarakkal veritek szét az örjöngő kutyákat? Az volt a kezünkben, szedjük össze Balázzsal meghunyászkodva az összetört vargányákat, a kártékony gyökérhörcsög egy kicsit pórázra kerül.
Kutyák és gyökerek. Jó, a Fannikutya nem. Igazából a Blixa se. Marad Papi.
Az ültetős képről le is maradt.
Mokka sokkal hasznosabban töltötte az időt, neki köszönhetjük a nyakig sáros kutyát, -vááá, sááár, rohantak bele- de a szarvasgombát is, ha egyszer ott van, megtalálja és szól is róla. A fene se nézné ki belőle, igazi szeles, rohangászós forma.
A vargányákat szétosztottuk, az őzlábakat szerelemből nem lehetett otthagyni, akármennyi a vargánya, és ott a szarvas, az őzláb akkor is finom.
A vargánya (többféle van, az alábbi linken lehet alaposabban tájékozódni) a legjobb harapható gomba. A szarvasgomba jobb, de nem lehet beleharapni, inkább fűszer, más kategória. A vargánya a legszebb, legkövérebb, legcukibb, sikítozó öröm megtalálni, kerek és kövér tönkje, dundi kalapja kézbesimul, szép gomba. És nagyon finom.
Kézenfekvő a vargányás tagliatelle, így ismertem meg ezt a gombát, máig így szeretem a legjobban.
- fejenként 10 dkg felszeletelt vargánya
- 10 dkg friss, 10 tojásos tagliatelle
- olívaolaj, vaj, só, frissen őrölt bors
A vargányákat az olajon puhára párolom, összeforgatom a kifőzött tésztával, sózom, borsozom, meglocsolom egy kevés olvasztott vajjal.
B változat, még a sütés után, a serpenyőben egy kevés tejszínnel összeforralom a gombát, utána keverem el a tésztával.
Leves
- fejenként 10 dkg vargánya
- kis fej vöröshagyma fele apróra vágva
- egy derezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1/2 dl whiskey
- 2 dl alaplé / tejszín
- vaj, só, bors
Kevés vajon aranybarnára pirítom a hagymát, rajta puhára párolom a felszeletelt gombát, felöntöm a whiskeyvel. Magas lángon hagyom elpárologni, felöntöm az alaplével, összeforralom, sózom, borsozom. Alaplé helyett tejszínnel is fel lehet önteni. Betétnek szárazon pirított diót lehet adni bele, és a végén megszórni egy csipet friss tárkonnyal.
Tárkonnyal
- öt közepes vargányakalap
- egy csokor friss tárkony apróra vágva
- 30 g vaj
- só, bors
A kalapokat a 160 fokra előmelegített sütőbe tolom megfonnyadni (15 perc). Kiveszem, meglocsolom az olvasztott vajba kevert tárkonnyal, sózom, borsozom
Sonkával
- öt közepes vargányakalap
- 100 g crudo sonka, vagy finom füstölt tarja
- két gerezd fokhagyma
- só, bors, fehérbor, egy evőkanál friss, apróra vágott majoránna
A tönköket apróra vágom, kevés olajon a feldarabolt sonkával és a szétnyomott fokhagymával puhára párolom. Hozzáadom a majorannát, a felszeletelt kalapokat és készre sütöm.
A vargánya sok ízhez jól társítható:
- dió
- kakukkfű
- parmezán
- kecskesajt
- tejszín
- fokhagyma
- whiskey
Szeretik a vargányát?
Utolsó kommentek