-Hm, megdöbbentő ez az aszú, megtudhatunk róla valami közelebbit?
-Céges repiajándék volt, várjál, megnézem a dobozt, azt mondja, nahát, 1956- itt az egész család egységesen verte ki a félig kiivott poharat a vodkanarancs korban lévő kiskamasz kezéből és nagyon röhögtünk. Az ötven éves aszú csak a véletlennek, és a karácsonynak köszönhette a méltó felhasználást.

Idén karácsony előestéjén túrtuk meg apámmal a konyhaszekrényt. Először leellenőriztük az új kolbászforrást, valamilyencsabi teljesen fekete termékéről van szó, ami igen jó. Egyáltalán nem inas, nagy zsírkockákkal színezett, kellemesen fűszerezett, nem fokhagymás kolbász, lehetne érettebb és karakteresebb, de még így is kellemes termék. Késő volt, koccintsunk, van valami?

Idei meggypálinka van, és nocsak, a 45. születésnapomra kapott Calvados. Hú, rögtön bontsuk ki. Az a 45. szülinap 13 éve volt, eddig vártunk vele, de minek?-szólt a türelmetlen.

Pár éve szerettem meg a borpárlatokat. A jó brandy nehéz és mély ital, nem gyors élvezetre született. Aki siet, az gyorsan akar élvezni is, nem való neki a brandy, ahogy annyi minden más se. Túl fiatal kézben a brandys pohár sem áll jól, pont, mint a szivar.

    • brandy - borpárlat, borpálinka: a bor lepárlásával készül, a párlatot jellemzően tölgyfahordókban érlelik tovább

    • konyak- Cognac-ból származó borpárlat, az Armagnac elnevezés is ugyanezt a logikát követi

    • Calvados - nem csak szőlőből, gyümölcsökből készített bort is fel lehet használni brandy készítéséhez, a Calvados normandiai almaborpárlat

A konyhakövön mezitláb állva öntöttük ki a Calvadost, mi volt abban a 13 évben, amig ott állt a szekrényben, és mi van most, van minek örülnünk, mindig volt, de akárhogy is igyekszünk, csak felbuggyan időről-időre a mocsok a lefolyóból, hogy elöntse az életünket, sosincs vége a csatornapucolásnak.

Eddig ahányszor borpárlat akadt a kezembe, mindig kiszakadt valami váratlan, sokszor fájdalmas. Nem a sörözős, pálinkázós viháncolások, vagy a néha mély depresszióba futó borozások itala ez. Előkerül egy borpárlat, otthon főleg tokaji, amit különösen szeretek, még a Mexikóban egy jó vacsora után teljesen automatikusan kiosztott, drága konyakoknál is jobban, még akkor is, ha itt nem jár hozzá finom, puha szivar, és sokkal olcsóbb, és előkerülnek az elfojtott, eltitkolt problémák, fene se gondolta volna vágyak és célok. Talán a borpárlat egyesíti a pálinka és a bor lehetőségeit, és igazságszérum módjára húzza be a féket az agyakban.

A borpárlatok kiváló fűszerek főzéshez, húsokhoz, belsőségekhez, halakhoz és édességekhez is. De erről majd máskor.

Úgy tűnik, egyedül a whiskyvel nem sikerült még mindig megbarátkoznom, pedig abból jutott már nörd pasi is, de talán túl korán.

Mikor isznak brandyt?