Vesefaggyúvesefaggyú, aztán engem is utolért a hamburgerezés egy vidéki hiperből vásárolva. A tökéletes hamburgerhús a magyar valóságban.

A sütéshez elég egy serpenyő, fűszere a só, bors, és ketchup is van a legegyszerűbb éjjel-nappaliban, húsbeszerzés terén szorul kreatívitásra a hamburgergyúró. A jó húspogácsa ideális esetben fartő és vesefaggyú 3:1 arányú keverékéből készül. A fartő lehet lapocka, lapos hátszín, sőt, volt már pofa is, de a gond a vesefaggyúval szokott lenni.

A vesefaggyú fontos, mert olvadáspontja magasabb a sertés és baromfizsíroknál, hájnál, ezért egyenletesen olvad ki sütés közben, nem folyik az első percben a brikkettre, hogy ott füstöljön ész nélkül a felhajtott pólógallérokra és HH széldzsekikre. Íze semleges, ellentétben a marha egyéb faggyúival, amik hajlamosak giroszosan dögízűek lenni.

A vesefaggyút a magyar vágóhídakon kidobják, ezért hiába állok a legnagyobb hiper gigantikus húsosztályán egy vállalható, magyar tarka fartőcsordával a kosaramban, még nincs hamburgerem. Pontosabban még száraz a hamburgerem.

Hasonló helyzetekben, először egyéb állatok zsírjaival szerencsétlenkedtem, a legjobb eredményt a sósszalonna-kockák hozták, de az se volt jó. A pár miliméteres kockákra vágott szalonna lassabban olvadt ki a bedarált pépnél, de nem elég lassan, és ebben a közegben zavaró szalonnaíze volt. Ennél az a giroszos dögíz is jobb, mi van valami faggyús abban a nagy hűtőben? Leginkább semmi, a fólia alatt még mindig a szárazra sterilizált hús megy, hopp, egy szegy, kétujjnyi piszkosfehér faggyúval, leárazva. Elhoztam mindet, a faggyú mennyiségét késsel a húshoz trimmeltem és nagylyukú darálón úgy átküldtem, ahogy volt. A faggyú kis fehér tápiókagyöngyökként keveredett a húsba, látványra tökéletes. Ízre is.

A szarvasmarha mellét borító, vastag, kemény faggyú karaktere talán egy vakteszten feltűnne a vesefaggyúval szemben, de így, magában, a legkevésbé se volt zavaró. Tehát szegy, a rajta lévő faggyúval összedarálva, országosan elérhető. Tart még a grillszezon, csak azért.

Ha már hamburger, hogyan készül a legjobb hamburgerkísérő, a majonézes káposztasaláta?

És mire való?

 

 

Miből darálják a hamburgert?