Bár az alábbi receptek egyike sem képes felülmúlni az érzést, amikor a tízkilós dinnyéből kimart bélbe harapva leve végigfolyik az államon, és ha a másik kezem fejével nem állítom meg, továbbcsurog a nyakamra, csöpög lábfejre, földre, ragad, a piros lében csúsznak a fekete magok lefelé. A görögdinnyét zabálni jó, de még hiányzik a negyven fok, amikor úgy kívánjuk, vagy a jót is meg lehet unni. Akkor mit lehet tenni? Pancsolni kínunkban.

 

 

  • + vodka

A vodka nagy általános gyógyszer, dinnyébe is jó. A dinnye kilójára egy deci vodkát lehet számolni, ha bizonytalan a dinnye édessége, lehet mézezni, nem árt meg neki. Kell egy nagyobb fecskendő, és egy elefánthoz való tű. Igyekezzenek minél egyenletesebben bejuttatni a vodkát a gyümölcsbe, majd alaposan behűteni. A végeredmény hálás, énekeltem már egy ilyen dinnyéből becsacsizva, torkaszakadtából Marina di Massa Libeccio Beach nevű strandjának egyik hajnalán a Ain't got you-t.

  • +balzsamecet

A balzsamecetet friss rozmaringgal, mézzel és egy darab gyömbérrel sziruposra forralom, leszűröm és a dinnyére csorgatom.

  • + uborka és sonka

A dinnyét kimagozom, feldarabolom. Az uborkát meghámozom, legyalulom. A hajszálvékonyra vágott, zsíros serrano sonkát felkockázom, lazán elkeverem őket és sziruposra forralt balzsamecettel meglocsolom. Kis csili nem árt neki, nem mintha egy kis csili megártana bárminek, bárkinek.

  • +jégdaráló

A dinnyét kimagozom, lefagyasztom. Berakom a jégdarálóba, tamarindszósszal, lime-al, csilivel ízesítem. Negyven fokban jobb, pontosabban akkor pusztítóan jó.

  • +paradicsom+menta+feta

A felkockázott dinnyét, paradicsomot és fetát megszórom a széttépett mentalevelekkel és egy kevés metélőhagymával.

  • +túró+fenyőmag

A felkockázott, kimagozott dinnyét szétmorzsolt túróval elkeverem, megszórom pirított fenyőmaggal (olasszal, a kínai torokkeserűséget okoz, nem vicc!), széttépett bazsalikomlevelekkel és meglocsolom olívaolajjal, balzsamecettel. 

  • salsának halhoz, garnélához, csirkéhez, sertéshez

Azonos mennyiségű kimagozott görögdinnyét és hámozott, kimagozott paradicsomot (lehetőség szerint zöldet) elturmixolok ízlés szerinti mennyiségű zöld hegyes erős paprikával, friss zöldkorianderrel, lilahagymával és olívaolajjal, lime levével lazítom. Piszokjó, és a paradicsom elmaradhat. 

Mi legyen a dinnyével?