Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Epegörcs egy lyukas csonttól

Az olasz konyha könnyű, a borjúhús még könnyebb, de ez itt mégis a világ egyik legzsírosabb fogása.

43 Tovább

Kezdődik a borpancsolás!

Az érzés november első napjaiban, a fürdőkádban tör rám először. A lilára fagyott lábujjaimból indul, állok a kádban messzire eltartva magamtól a zuhanyt, míg felkönyörgöm a negyedikre a meleg vizet, lilabőrös vagyok és reszket minden porcikám, bazmeg, itt rajtam kívül senki nem fürdik?

60 Tovább

A boci főzte tejbegríz

- Mi ez?
- Kóstolja meg, ízleni fog.
- Nem eszem húst.
- Ez nem hús.
- Hm érdekes, mi ez?
- Borjúmirigy.
- Azt hiszem, én most elmegyek hányni.

47 Tovább

Fűszerlexikon: szecsuáni bors


Latin név Zanthoxylum simulans
Származás Dél,- Dél-Kelet Ázsia
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület csak névrokona a borsnak, a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere, húsételek, tészták, levesek
Karakter citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet (tényleg)
Receptek ötfűszerkeverék, shichimi, ma la, momo
Érdekesség kiválóan elfedi a megindult hús nemkívánatos bukéját

1 Tovább

Fűszerlexikon: szegfűbors


Latin név Pimenta dioica
Származás Nyugat-Indiai szigetek, Közép-Amerika, elsősorban Jamaica
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület vadhúsok, uborka, savanyúságok, káposzta, erdei gyümölcsös édességek, chutney-k, egytálételek, pácok, paték
Karakter borsos, szegfűszegre emlékeztető, erőteljes illatú
Receptek Berbere
Érdekes Angol neve, az allspice megtévesztő lehet, őrölve az nem egy fűszerkeverék, hanem a szegfűbors, magában

0 Tovább

Fűszerlexikon: boróka


Latin név Juniperus communis
Származás Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül
Karakter fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz
Receptek vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz

1 Tovább

Fűszerlexikon: bors


Latin név Piper nigrum
Származás Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell.
Karakter fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják
fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos
fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb
rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények
Receptek  a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek...
Kult a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető

1 Tovább
12
»

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek