Jól jönne Angliának, ha elolvadna még pár jéghegy: ők lehetnének ugyanis a világ vezető bortermelői.

A globális felmelegedés miatt egyre északabbra toölódik a szőlőtermesztésre alkalmas területek határa, ami viszont azt is jelenti, hogy az eddig ideális körülményeknek örülő helyek és vidékek, elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek komoly váltásokat megélni. Egyes becslések szerint  az olyan nagy, történelmi vidékek, mint a Loir völgye, a Rajna vidéke, Toszkána vagy éppen Bordeaux 85%-os terménycsökkenéssel is kénytelenek lesznek szembenézni 2050-re, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak. 

"Az európai bortermelés kénytelen lesz alkalmazkodni a globális felmelegedés által okozott éghajlati változásoknak" - mondja a New York Timesnak Matthieu Elzinga, aki Franciaországban kezdte borászkarrierjét, de a közelmúltban áttette székhelyét Dél Angliába. Az angol borászok és szőlészetek az elmúlt pár évben egyre jobb évjáratokat tudtak palackozni, ami egyértelműen ennek a felmelegedésnek köszönhető.

A kedvezményezettek között Nagy-Britannia mellett Kínát, Skandináviát és Oroszországot találjuk még, ezekben az országokban érdemes lesz minél előbb szőlőtermesztésbe kezdeni. Vagy, ha nem hiszünk a felmelegedésben, akkor nem.

(via)