Rudy Kurniawan Amerika egyik legmegbízhatóbb leghitelesebb borkereskedője volt, évi több tízmilliós forgalommal. Egészen addig, amíg le nem bukott.

Kurniawan a borbiznisz legfelső rétegeiben  mozgott. Ritka és méregdrága tételeket árult, évente több tízmillió dolláros forgalommal. A színtér egyik leghitelesebbnek mondott arca volt, akinek a tanácsára mindenki odafigyelt, ami érthető: folymaatosan képezte magát, mindig tudta, mi lesz a következő nagyon érdekes bor, mibe érdemes fektetni. Ő is kereskedett, és a különösen ritka, értékes téeleket árulta. Régi, legendás évjáratokból származó Petrusok, Domaine de la Romanée-Conti borok. Utóbbiból például olyan sokat pörgetett Kurniawan, ami még a birtok tulajdonosának is szemet szúrt: a bíróságon tett vallomása szerint sosem látott az 1945-ös Romanée-Contiból ennyit. Abból ugyanis mindössze 600 készült.

Ezek, és az egyre növő, elégedetlen szakértők buktatták le végül a huligánt, mert a borok nem hozták azokat a jegyeket, amiket az ilyen öreg tételeknek illene hozni.

Például egy 1947-es burgundyként árult löttyből hiányzott az a "kenetesség" vagy "olajosság", ami ezekből a borokból nem szokott hiányozni. (az eredetiben az unctuousness szó szerepel, erre a nagy Országh a kenetességet adja, aminek az én agyamban borokkal kapcsolatban túl sok értelme nincsen, de az a helyzet, hogy engem már a mineralitásnál és a struktúrából kilógó savaknál elvesztett a mozgalom). Az 1961-es petrus pedig kicsit fiatalnak tűnt.

Ezen nincs mit csodálkozni: a borokat áruló Kurniawan saját maga lötybölte össze ezeket a muzeálisnak mondott borokat, majd saját maga által nyomtatott címkét tett az üvegekre.

Kurniawan tehetségét nemcsak az mutatja szépen, hogy 2006-ban 35 millió dolláros forgalmat generált a hamis boraival, hanem az is, hogy olyan tehetős, és a borok között elég nagy biztonsággal mozgó arcokat vert át a palánkon, mint William I. Koch

A tárgyalás során a vádlott ügyvédje azzal mentegetőzött, hogy a borbiznisznek ez a csúcsboros szelete amúgy is tele van hamisítvánnyal, és ügyfele mindenképpen fellebbezni fog.