Amerikai tudósok végső rohamot indítottak, és nekiláttak megfejteni a borkészítés egyik utolsó nagy misztériumát: miből lesz a terroár, azaz minek köszönhetően alaul ki egy borban a semmivel össze nem téveszthető jelleg. és a vicc az, hogy lehet, hogy megfejtették.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a borivók által rendszeresen és áhítattal emlegetett, misztikus terroár eléggé sokismeretlenes dolog, most viszont sikerült kideríteni, hogy a sok ismeretlen közül az egyik legfontosabbak a mikróbák és a gombák, melyek a szőlő felületén tenyésznek.

Ezek az organizmusok kerülnek bele aztán a szüret után a mustba is, és ettől lesz az adott területen termő szőlő borának jellegzetes karaktere, amit a gyakorlott kóstolók elég nagy eséllyel vakon is megismernek. A Kaliforniai Egyetem kutatói, David A. Mills és Nicholas A. Bokulich DNS minták elemzésével nemcsak azt tárták fel, hogy három nagy kaliforniai borvidék (Napa valley, Central valley és Sonoma) Chardonnayt belepő gombatörzsei szignifikánsan különböznek. Ugyanezt lefuttatták Cabernet sauvignon szőlőn is, ahol hasonló eredményekre jutottak. "Azért szeretem nagyon ezt a kutatást, mert végre van valami mérhető és kézzelfogható arról, hogy mi az a terroár, amiről roppant drága tanfolyamokon megy  a vakítás" - mondta Dr. Mills a New York Timesnak.