Van egy terület Franciaországban, ahol a filoxéra nem tud megmaradni. Ezen a területen működik az a szőlőgénbank(szerűség), ahol 1876-ig visszamenőleg őriznek szőlőfajtákat, és ezt az ültetvényt akarják most elköltöztetni. Ami miatt természetesen azonnal beindult a hőzöngés.

Az 1876-os nagy filoxéra járványt követően a montpellier-i Mezőgazdasági Egyetem Dél-Franciaországban létrehozott egy olyan kutatási gyűjteményt, ahová az összes túlélő francia fajtát összegyűjtötték. Az évek során a gyűjtemény folyamatosan bővül, mára negyven ország fajtái találhatóak meg itt, és évente érkezik 50 új. A jelenleg 27 hektáros szőlő 1949-ben költözött jelenlegi helyére, a Marseille-i tengerpart és a Thau Tó közé, most pedig ismét tovább akarják költöztetni, Narbonne közelébe. Ami ellen viszont óriási titltakozás indult, rövid idő alatt negyvenezer aláírás gyűlt össze, ugyanis a költöztetést sokak szerint nem fogja túlélni minden fajta. 

Az INRA (Institut national de la recherche agronomique) elnöke szerint viszont a költöztetésre mindenképpen szükség van, főleg azért, mert a lassan de biztosan emelkedő tengerszint veszélyezteti a növényeket.