Latin név Piper nigrum
Származás Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell.
Karakter fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják
fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos
fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb
rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények
Receptek  a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek...
Kult a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető