Kötözött sonka hol van októberben, ezért füstölt tarját főztünk. Kólában.
A kólával sütés-főzés olyan régi szórakozás (1886-ban született a cocawine alkoholmentes, szénsavas változata), hogy nyugodtan lehet hagyományos eljárásnak nevezni. A magyar konyha egyes, szintén nagyon hagyományos kínjai sokkal fiatalabbak.
Hiába a múlt, a kólában főzött sonka szavakra leadott reakciók pont olyan kiszámíthatók, mint minden édes szószban, pácban érlelt hús népszerűsége. A durván sós, és édesre fűszerezett, sőt, füstölt íz mindig népszerű téma, nincs az az ízfokozókkal és aromákkal leégetett ízlelőbimbó, amelyik egy ilyen túlfűszerezett fogás érintésétől ne küldene villámló jeleket az agyba. A tömény barbecue-stílusra érdemes barátokat, szomszédokat hívni, falatjai gyorsan lecsúsznak a koriandertől, érlelt sajtoktól és apró falatoktól irtózó pusztai nép torkán.
Ki kellett próbálnom, csalódtam, de nem az elvárt végeredmény miatt.
Hagyományosan pácolt, hagyományosan füstölt tarját vettem, ez az igazi úri tempó, nehogymá' a kólába aromás ócskaságot főzzek el. A hagyományos termékek cserébe iszonyú sósak, ezért pár órába vízbe áztattam a húst. Másnap egy kis lábosba raktam, felöntöttem annyi, -felekezetnek megfelelő márkájú, de mindenképpen tisztességes, cukros- kólával, ami ellepte, egy fej félbevágott fokhagymát és egy fej megtisztított vöröshagymát raktam mellé, és alacsony lángon puhára főztem. A fekete lében hagytam kihülni, utána szeleteltem.
Szex közben se nézünk tévét, ha már elindultam ezen a böszme vonalon, azt viszem végig tisztességgel, a célegyenesben nem váltok taktikát. Serpenyőben vajat olvasztottam, kenyeret pirítottam rajta. A kenyér felére került egy vékony szelet sonka, pár darab ecetes jalapeno, egy kevés mustár és a kenyér másik fele. Alaposan összenyomtam, ujjaim nyomán az olvadt vaj áttört a vastag kenyérszeleteken, huhogva, sziszegve haraptuk, szeretjük a vajat, a jalapenot, a pikáns mustárt, de a hús ennyi erővel egy akármiben főtt, füstölt tarja is lehetett volna, mert a kóla alig tett hozzá valamit.
Magában kóstolva a kólában főtt tarja kap egy kis karamelles hangulatot, semmi több, nincs gejl földindulás, aromás mellékíz, semmi baja. Azt a halvány karamellt a szenes kenyér és a csípős paprika rögtön leüvöltötték a színpadról, semmi se maradt belőle. Nyugodtan főzzenek sonkát kólában, de túl sokat ne várjanak tőle, szentségtörést a legkevébé.
Főztek már kólában?
Utolsó kommentek