Ha csak tíz deka húst vehetnék, a parasztsonkát kérném. Ha jól beosztom, pár szelet is sokáig zsírozza, füstöli a zöldségeket, tésztákat, krémleveseket.

Nem túl szégyenlős zsírréteget mutató mangalicasonka, talán éppen szőkesége.
  A sokat vitatott értékekkel rendelkező mangalicának, zsírral gazdagon átszőtt húsának köszönhetően, két biztos erénye van, az egyik a sült hús, a másik a sonka. Nem véletlenül készül belőle jamón Spanyolországban.
  Géppel le tudja vágni vékonyra? Nem, csak késsel. Megőrülök, mert kell az a sonka, de kockázva mit kezdjek vele? Néha így is megveszem, otthon meg csak morgolódok, annyi mindenre jó lenne. Vékonyan. Újabban terjed a vírus, beakad néhány hentesnek a szeletelőgép és a sonka összefüggése. Náluk megkapom a vékony sonkámat, aminek rögtön van helye 2009-ben, egy szétsportolt háztartásban. Értsék meg, nem megy már a zabálás. A fél centis sonkával is tudok mit kezdeni, de hogyan csomagoljak tíz dekás sonkába két grammos kelkáposztalevelet? Mégis hogyan? Vérzik a szívem a sok csodás sonkáért, szeletelőgépeket nézegetek a neten, szamurájkardosra fent séfkéssel próbálom otthon előállítani a lehetetlent. Finom sonkát áruló hentesek, vágjátok fel géppel azt a rohadt sonkát! Ne kelljen már olasz crudót vennem hatezerért, mert az vékony.
  Illetlenség és kár is lenne a sózott-füstölt eljárással tartósított parasztsonkát az évekig levegőn érlelt serrano, iberico, vagy crudo ellen küldeni. A földrajzi hátrányokat nem lehet ledolgozni, jó szárított sonkák pedig bajosan teremnek a Kárpát-medencében, fölösleges lenne eljátszanunk. A nitrites pácsót, és a nedves pácot attól még elfelejthetnénk örökre, mert az már nem parasztsonka, csak annak a lejáratása.
  Nyers sonkázáshoz, hajszálvékony ízlelgetéshez a fent említett, szárított sonkákat keresem, élvezkedésben, diós és állatias ízükkel verhetetlenek. Sütni-főzni viszont a jó parasztsonka is tökéletes, harmonikus fűszere minden zöldségnek. Az alábbi receptek természetesen működnek serranóval, crudóval, ha éppen az akad otthon.

  • kelkáposztalevelet, cikóriát, ceruzababot, mángoldot, spenótot, félbevágott brokkolit, articsókát, vagy karfiolrózsát, spárgát, szelet almát, előpárolt birsalmát keskeny szelet sonkába tekerve és megsütve főzelék vagy krumplipüré mellé ötperces feltét, vagy magában előétel
  • kimagozott datolya sonkába csomagolva és a sütőben átforrósítva botrányos előétel, de ez szalonnával is műkődik, úgy már szinte elviselhetetlenül sok
  • Csíkokra vágva, megpirítva krémlevesekbe, főleg sütőtökbe betétnek
  • csíkokra vágva és pirítva salátákba, rukolával, gorgonzolával és balzsamecettel különösen
  • ha különlegesen jót sikerült szerezni, és még géppel átlátszóra is vágták nekünk, nyugodtan ki lehet teregetni egy tányérra előételnek, és pár csepp balzsamecettel, rukolával, galambsalátával kínálni. Parasztcarpaccio.
  • tükörtojás alá
  • tengeri halak, kagylók és rákok imádják, és egy ilyen húzásra verhetjük ám a nyálunkat, mar y montana a konyhánkban, jihá! Megpucolt garnéla sonkába tekerve és grillezve, kiváló minőségű tonhalkocka sonkaszeletbe tekerve és éppencsak körbesütve (a tonhal maradjon csak nyers, a sonka kapjon le kicsit), töltött tintahal: 20 deka sonkát, egy fej vöröshagymát, 10 deka diót, 10 deka spenótlevelet apróra vágok, elkeverem egy kevés zsemlemorzsával, sózom, borsozom, a tintahalak testébe töltöm. Egy hagymát laskára vágok, mellé húsz deka koktélparadicsomot felezek ezt a serpenyőbe fektetett állatok mellé rakom, meglocsolom egy kevés fehérborral, olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 30 percig sütöm
  • saltimbocca
  • pizzákra bőven jó crudo helyett, például mascarpone- jó zsíros parasztsonka párosítás nem akkora szentségtörés, mint amennyivel olcsóbb, és itthon talán könnyebben beszerezhető

Kerüljék a gyorspácolt, füstaromázott termékeket, az nem sonka.

Javier Bardem 10/10?

Mit készítenek a sonkából?