Gyerekkoromban imádtam a szaloncukrot. Minden évben plafonig érő fát vettünk és december 23-án késő estig kötöztük anyuval, arany cérnára. A marcipános volt a kedvencem, anyunak a zselés, a zselésről régen le lehetett szedegetni a kakaós borítást és áttetszőre szopogatni. Később a papír színe volt a döntő, az arany és piros gömbökhöz a teszkógazdaságos zselés cukorka illett leginkább. Később a szaloncukor kikerült a látókörömből, de a karácsonyfa még mindig arany és piros.

Végignéztük és kóstoltuk a 2000 forint/kg alatti árkategóriába (igazából 1000 Ft, egy drágább van) tartozó szaloncukrokat, (vajkaramellás szaloncukrot még a Malackaraj kedvéért sem eszem) nagy meglepetésemre találtam huszonöt dekás kiszerelésűt, sőt, ehetőt is.

TCP marcipános szaloncukor
Marcipán szaloncukor különféle ízesítéssel kakaós, narancs ízű, citrom ízű és joghurtos bevonómasszával mártott (min.20%)
250 g
Forgalmazza: Tarcha World Kft., 1076 Budapest, Garay u. 45.
Származási hely: Magyarország
Ár: 499.- Ft

Trehány csomagolású termék, nem kell bontogatni, szétnyílik magától Gömbölyded cukor, borzasztó narancs színű akadt a kezembe, most értem meg a csomagoláson olvasott bevonómasszát. Nagyon nem akarózik beleharapni, de muszáj. Nyoma sincs a gyerekkori marcipános szaloncukor élményének, száraz, fojtós, a bevonatnak semmilyen íze nincs, nemhogy narancs, megnézem és meglepődöm, 22% mandulatartalom, az mostanában igen soknak számít. Ha nem lenne ennyire száraz és étcsokival, na jó, étbevonóval lenne bevonva, egész jó lenne. Kinek ajánljuk: aki szereti a marcipánt és nincsenek nagy elvárásai

Royal Alps
Kókuszos szaloncukor kakaós ét bevonómasszával mártva
400 g
Forgalmazza: Choco Bonita Kft., 8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 95.
Magyarországon gyártott termék
Ár: 449.- Ft

Királykék-ezüst borítás, a díszítéssel nem bíbelődtek, nincs rajta. A kicsomagolt szaloncukor kissé ijesztő, már kifehéredett, emiatt nem túl gusztusos, gömbölyded forma, rücskökkel. Domináns kókusz íz, nem túl édes, összességében mégis jellegtelen, hiányzik a kakaó íze, a bevonat ugyanis íztelen.
Kinek ajánljuk: aki szereti a kókuszos szaloncukrot és nem akar sokat költeni

Globetti
Kókusz ízű kakaós bevonóval mártott szaloncukor
400 g
Forgalmazza: Foltin Globe Kft., 1106 Budapest, Jászberényi út 41.
Ár: 299.- Ft

Királykék csomagolás arany cirkalmakkal és csíkokkal. Kellemesen kókusz illatú, téglalap alakú termék, az ét bevonómasszáról nekem egészen más elképzelésem van, nem tetszik a színe, nem elég sötét. A cukor felülete rücskös, az íze borzalmas, annyira édes, hogy összeragad a szám. A kókuszt elnyomja a tömény cukor, émelyítően édes, megnézem az összetételt, 5,6 % kókuszt tartalmaz 100 g termék, cukor, szőlőcukor és glükóz szirup annál több lehet benne. Felet bírtam megenni, öt perccel később még mindig érzem a cukrot a számban
Kinek ajánljuk: anyu

TESCO
Epres-joghurtos szaloncukor kakaós étbevonómasszával mártott
400 g
Forgalmazza: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt., Budaörs, Kinizsi út 1-3.
Származási hely: Magyarország
Ár: 499.- Ft

Már a csomag kibontásakor megcsap az eperaroma illata. A csomagolás rózsazsínű, arany csillagokkal, hagyjuk is. Téglalap alakú és rücskös, elképesztő eper (aroma) illattal. Két rétegű, fehér és rózsaszínű és iszonyatosan édes, vattacukor, igen, a rózsaszínű vattacukor, az ilyen. Az eperillattól émelygek, a cukor elborít, segítség!
Kinek ajánljuk: aki vesz epres-joghurtos milkát is, és anyunak

Bonbonetti Rumízű-mazsolás szaloncukor
400 g
Forgalmazza: Bonbonetti Kft. 1097 Budapest, Vágóhíd u. 20.
Ár: 739.- Ft (na jó, de erre nagyon kíváncsi voltam)

Meghatározhatatlan színű, aranybarnás papír arany díszítéssel, mintha fagyalágak lennének. A szaloncukor össze van nyomódva és a bevonó is kifehérdett. Fú, nagyon nem szeretem, nem is bírom megenni, nem bírom ezt a rumos ízt, úgyhogy Zoli teszteli a terméket: Zoli szerint egész jó és felfedez benne némi meggyet is. Tömény, jó rumos, de van egy ilyén izé utóíze, a mazsolát nem érzi benne. Egész jó.
Kinek ajánljuk: Zoli

TESCO
Zselés szaloncukor kakaós étbevonómasszával mártott
400 g
Forgalmazza: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt., Budaörs, Kinizsi út 1-3.
Származási hely: Magyarország
Ár: 499.- Ft

Nem gömbölyű, nem sima, nem sötétbarna, nem lehet leszedegetni a bevonót róla, nem olyan édes, nem OLYAN!

A portálon a karácsonyi fotópályázat, és a DzsordzsKlúnis kávégép tulajdonosai. Igen, sikerült megoldanunk, hogy a fotópályázatunk se olyan legyen, mint a többi.

Barakonyi Szabolcs értékelése a nyertesről: "furcsa, a hallal kiegészülő nász, igy karácsony környékén nekem a szentháromságot juttatja eszembe"

Szeretik a szaloncukrot?