Facebookon írja Dóra, ez az új varázslat, elég baj ez neki. Gyerekeknek, naná, és neki van, így kaphatta fel a fejét a termékre, én teljesen vak vagyok minden Disney-be csomagolt élelmiszerre.

Megvettem.

Nagy betűkkel: Nem tartalmaz mesterséges aromát. Erre büszkének is kell lenni, már itt tartunk? 56 Ft/ pohár, az még nagyobb betű, csillagozva. Aztán a másik poháron, még egyszer, a másik poháron csillag, apróbetű, ez az ajánlott fogyasztói ár.  De ott donaldkacsázik Donald kacsa és Daisy is, a szülő rábaszott, akármennyiért adják a boltban.

Kezdjük a vaníliaízűvel (nem vaníliás, a két fogalmat nem szabad keverni). Sárga, persze hogy sárga, mert a vaníliát, annak ellenére, hogy az fekete pontokból áll, a tojásos vaníliakrémek, és a vaníliavirág miatt sárgának képzeljük. Mesterséges aroma nincs benne, csak természetes. Íze savanyú, meghatározhatatlan. Mézes vilmoskörtepálinka hangulata van, gyorsan megnézem, talán a körtéset téptem fel? Nem, ez az általános ízű, általános vaníliaszínű joghurt a vaníliaízű. Természetes aroma biztosítja benne a számomra megtalálhatatlan ízt. Karakter után kutatva egészen a felét megeszem, nem öröm, pedig ettem már kutyatápot is.

A körtéset feltépve minden kétségem elszáll a két joghurt személyazonosságával kapcsolatban. Hideg, körtés szag csap ki a pohárból. Benne van a túlérett banán alkoholos illata is, íze banános-körtés. De ahogy a chokobanane-ban megtanultuk, orrüregbemászó, túl erős, természetellenes módon. Pont ilyen volt a körtés italpor is, amit soha nem kevertünk el vízzel, ujjal szedtük fel a zacskóból az iskolaudvaron. Pedig természetes aroma van benne, csak talán egy kicsit sok. De minek a természetes aromája?

A "természetes" megjelölés alkalmazása az "aroma" mellett csak meghatározott feltételek teljesülése esetén engedélyezett:

  • Természetes anyagok kivonataiból kell állnia a terméknek (pl. citrusgyümölcskivonat, élesztőkivonat, kaporaroma).

  • Az aromát enzimatikus vagy mikrobiológiai eljárás útján nyerjék, és a kiindulási alapanyag állati vagy növényi eredetű kell legyen. Ezzel együtt nem szükséges az aroma eredetét megadni. A "természetes" húsaroma származhat növényi fehérjéből; az eper más növényi alapanyagokból. 

Forrás: tudatosvasarlo.hu


Értem, akkor talán azért nincs körte és vanília íze. Mert talán köze nincs hozzá?

Átöntöm a fél fehéret a fél sárgába. Banán íz? Nem, de mi ez? Olyan ismerős. Ismerős és gyűlöletes, a második kanál ellen tiltakoznék, mivel öblögessek? Pálinka nincs itthon. Hill's kutyatáppal? Külön-külön sem eszem ilyet többet, erre muszáj együtt. De mi ez? Harmadik kanál, forgatom a számban, lehunyom a szemem, levegőt szűrök át rajta, gargalizálni nem merek, és megvan. Gargalizálás.

GABI FOGKRÉM!!!!!!

Csodálatos. Sikerült megoldani az általános ízű és a körtés-banános joghurt keresztezésével a Gabi fogkrém ízű joghurtot, ami donaldkacsázik.

Mi a jó baj van az emberekkel? És mióta?