Vettünk négy doboz közönséges, 100 és 200 Forint közötti áron értékesített olajos szardíniát, és összekóstoltuk tízszer annyiért árult testvéreikkel, és nagyot néztünk. Büdös és a fogyasztóknak kedvező végkifejlet egy szerelmetes étel tesztjén. 

 

 

 

Az volt a kérdés, többet tud-e egy 1000 Forintnál drágább olajos szardínia, mint amiért 200 Forintot sem fizettünk? Öt doboz (a Silverfish lemaradt a képről, menet közben érkezett), mindenhol elérhető, és 200 Forintnál olcsóbb, és négyféle, 1200 Forintnál drágább, itthon megvásárolható (Culinaris, Baldaszti's) konzervet küldtünk egymásnak. Külföldről hozott termékeket kihagytuk, próbáltunk ésszerűek maradni.

Sprotni, de nem füstölt (olcsó)

Van benne fej!!! A hal viszont vizes és ízetlen. A fej fontos, majdnem annyira, mint a gerinc, kell az a ropogás az olajos halba. De íz jobban kellene. Sose ettünk nem füstölt sprotnit, hiányzott is a jó lőpor-íz, helyette csak olajos, vagy inkább vizes fűrészport kaptunk. Ez egy jó pufferszardínia, valamivel bekeverve kell enni és kész. Ilyenből lesz még pár.

Fish 4 ever (drága)

Klág ráizgul a betűtípusra a fedelén, a türkiz csomagolás valóban csinos, de ez nem dizájnfórum, letépjük. Organikus a napraforgóolaj, és valószínűleg hidegen sajtolt, mert a hal szotyis. A hidegen sajtolt napraforgóolaj karaktere tud hasznos lenni, itt nem az, avasnak tűnik, lehet, az is, mert kéthetes földimogyorónak, kiszáradt mikulásnak tűnik. Csalódottak vagyunk, engem pedig kiraboltak!

Silverfish (olcsó)

Van benne gerinc, ami végtelenül fontos! Itt kiderül, hogy a lányok közül ketten nem tudják, mi az a Skynet. Ez eltereli a figyelmet a Silverfishről, remélem itt mindenki tudja, mi az a Skynet. Az is durva, ha valaki az Umbrella Corp.-ot nem vágja kapásból, de ez! A konzerv maga jellegtelen, de semmi bántót nem találtunk benne.

EVA (olcsó)

Ajszi ilyet szokott vásárolni, szereti. A hal mutat a dobozban, szép sorban vannak, gusztusos. Sajnos keserű, és uszodaíze van, pedig nincs benne semmi rendkívüli hozzávaló. Nem is uszoda, hanem balatoni móló íze van, hínárt dobnak fel a hullámok a kövekre, pikkelyeket fúj az arcunkba a szél. Ebben is van gerinc. 

Bretagne-i Sardinnes á l'ancienne (drága)

Ez nagyon szépen sorol a konzervben, a legszebb mind közül, és olívaolajban van, nem növényiben. A halaknak jó az állaga, rágni kell, rendes halakat eszünk. Az ízével is elégedettek vagyunk, végre egy finom konzerv. Örülünk, le se akarjuk nyelni. Az árának nem örülünk, később, amikor két olcsó beavászkodik mellé a partvonalon, még kevésbé lelkesülünk érte. Ettől függetlenül ez egy nagyon jó konzerv.

Atlantik (olcsó)

Kellemes halszag, enyhe, fémes mellékíz. Drabális, őszinte olajos hal, büdösek vagyunk, szeretjük. A leve híg, vizes, az lehetne olajosabb. Ár-érték arányban menő.

Dieux (drága)

Ez volt a legnagyobb csalódás, a piros, cuki, csinos nénis csomagolás félrevitt mindenkit. Ebben is találunk gerincet, de nagyon furcsa, wunderbaum-hangulatú íze van. Sótlan, halíznak nyoma sincs benne, az összes karaktert valami muskátli határozza meg. Dórának a papsajt jut eszébe róla, mindenki helyesel. Nem jó ez, csak egy rosszul sikerült dizájner-konzerv. Nem fogy el. 

Giana (olcsó)

Az est sztárja egyértelműen ez a konzerv lett, a ROMÁN HAL! Egy szardínia! Pont így képzeljük ezt a terméket. Nincs rossz mellékíze, rágható az állaga, nem túl sós, nem sótlan, azt tudja, amit kell. Hibátlan.

Szegfűszeges Tricana (drága)

Itt behisztizünk durván, mert az ötlet jó, egy enyhe szegfűszeg-illat illenne az olajos halhoz, de ez nem enyhe, mind kiköpjük. Itt kiderül, frankó konzervszagoló hajam van, de annyira már hosszú, hogy félre kelljen hajtani, fáradunk, tudatunk kezd egy témára szűkülni, és az nem a halkonzerv. A szegfűszeges Tricanában egy eltolt karácsonyi esti lerészegedés következtében karácsonyi sütemény keveredett az olajos halba, a szegfűszeg és a hal erős karaktere harcol egymással a szánkban, mindenki undorral fordul el. Rémes, fújolunk, mintha a szegfűszeggel a hal ízét akarták volna elnyomni, de ez mekkora hülye ötlet már?!

Tanulság: Vagy nagy prolik vagyunk, vagy olajos szardíniából lehet olcsón is jót készíteni, vagy ebből a termékből nem lehet különlegeset csinálni, csak szépen csomagoltat. 

Melyik halkonzervet veszik?