Az egyben sült húsok szeretik a különleges bánásmódot, egy kis kikötözős játék hozzátartozik az élvezethez. De nem mindegy mivel, és milyen formában történik a kötözés. A bilincset hagyjuk, legfeljebb egy szűz férne el a szorításában, marad a spárga, vagy bármilyen pamut, kender alapú zsineg. Az ilyesmit mindenki tanulja valakitől, én Józsitól, naná.
Ha körbepirítják a húst, ezt célszerű kötözés előtt megtenni, a zsineg könnyen megéghet, elpattan.
A konc egyik végén áthurkolom a zsineget, megcsomózom.
A zsineg egyik szárát átvezetem a hús hosszanti oldalán és a végén felhúzom. Ez lóghat, most nem kell vele törődni, majd az utolsó lépésnél kerül elő újra.
A zsineg másik végét áthurkolom az első csomó után 4-5 centivel a húson.
Szorosra húzom, és átvetem saját magán. Ezt a hurkolást addig ismétlem, amíg a hús véget ér.
A végén újra összetalálkoznak a kötelek, összecsomózom őket, és készen vagyok, mehet a sütőbe.
A megkötözött hús rostjai szorosabban tapadnak egymáshoz, szebb, sűrűbb végeredményt lehet így elérni, töltött, feltekert húsoknál is hasznos tudomány. Bordával ellátott koncok esetében még könnyebb művelet, a kilógó csontokat használhatják sorvezetőnek.
Kötöztek már húst? Hogyan?
Utolsó kommentek