A piacon megjelent az első tavaszi alapanyag, így hiába esik az eső, a lányok hiába vették vissza a harisnyákat, és a garbókat, hogy a fene egye meg, de a kefe helyett már lehet zöldet rágni. Itt a medvehagyma, és ha így esik tovább, jövő héten itt a kucsmagomba is!

Már írtunk a medvehagymáról, de nem lehet eleget, megbízhatóan visszatérő örömforrás minden márciusban. 

Pár fontos alapszabály, amikből csak az derül ki, a medvehagyma a szarvasgomba praktikus rokona:

  • nem bírja a hőkezelést
  • nem bírja a fagyasztást
  • nem bír ez semmilyen tartósítást, el kell fogadni, hogy telivér idényzöldség, most kell bezabálni, hogy jövő márciusig fel se merüljön a vágy

A csokrot vízbe állítva, 2-3 napig nyugodtan lehet tárolni, de a medvehagyma zöld, fokhagymás íze csak nyersen és frissen fogyasztva ér valamit.

Pont úgy lehet felhasználni, mintha nyers fokhagymát kennénk oda mindenhova még néhány hétig, hogy utána csak várakozzunk, mint Penelopé. 

  • vajas kenyérre
  • tegnap thai kókuszos levest készítettem, a bazsalikom és a koriander helyett ezt raktam a levesbe, ez rendkívül jó ötletnek bizonyult
  • alternatív aglio olio peperoncinónak, apróra vágva, sok olívaolajjal, kevés peperoncinóval durumtésztára
  • krémlevesnek egy kevés főtt burgonyával dúsítva (ebbe is nyersen kerül bele, a főtt burgonyát, hagymát, tejszínt összeturmixolva, szerecsendióval ízesítve
  • burgonyapürébe fűszernek
  • pizzára mascarponéval, gorgonzolával, annyi hőkezelést, amig a sajt megolvad, kibír 
  • túróval elkeverve szendvicskrémnek, ugyanígy körözöttbe
  • cevichébe lilahagyma helyett

A másik oldalon a gasztronómia Kodály Zoltánjai Dunaföldváron túrtak ki egy kiváló kármentő népdalt: tejfölben pácolt hal.

 Mibe teszik?