A piacon megjelent az első tavaszi alapanyag, így hiába esik az eső, a lányok hiába vették vissza a harisnyákat, és a garbókat, hogy a fene egye meg, de a kefe helyett már lehet zöldet rágni. Itt a medvehagyma, és ha így esik tovább, jövő héten itt a kucsmagomba is!
Már írtunk a medvehagymáról, de nem lehet eleget, megbízhatóan visszatérő örömforrás minden márciusban.
Pár fontos alapszabály, amikből csak az derül ki, a medvehagyma a szarvasgomba praktikus rokona:
- nem bírja a hőkezelést
- nem bírja a fagyasztást
- nem bír ez semmilyen tartósítást, el kell fogadni, hogy telivér idényzöldség, most kell bezabálni, hogy jövő márciusig fel se merüljön a vágy
A csokrot vízbe állítva, 2-3 napig nyugodtan lehet tárolni, de a medvehagyma zöld, fokhagymás íze csak nyersen és frissen fogyasztva ér valamit.
Pont úgy lehet felhasználni, mintha nyers fokhagymát kennénk oda mindenhova még néhány hétig, hogy utána csak várakozzunk, mint Penelopé.
- vajas kenyérre
- tegnap thai kókuszos levest készítettem, a bazsalikom és a koriander helyett ezt raktam a levesbe, ez rendkívül jó ötletnek bizonyult
- alternatív aglio olio peperoncinónak, apróra vágva, sok olívaolajjal, kevés peperoncinóval durumtésztára
- krémlevesnek egy kevés főtt burgonyával dúsítva (ebbe is nyersen kerül bele, a főtt burgonyát, hagymát, tejszínt összeturmixolva, szerecsendióval ízesítve
- burgonyapürébe fűszernek
- pizzára mascarponéval, gorgonzolával, annyi hőkezelést, amig a sajt megolvad, kibír
- túróval elkeverve szendvicskrémnek, ugyanígy körözöttbe
- cevichébe lilahagyma helyett
A másik oldalon a gasztronómia Kodály Zoltánjai Dunaföldváron túrtak ki egy kiváló kármentő népdalt: tejfölben pácolt hal.
Mibe teszik?
Utolsó kommentek