Ez egy ilyen ország, nem fúj se a hegyi, se a tengeri szél, ezért füstölt a sonka, a csülök, de pont a fokhagyma és a paprika kimaradnak. Minek is azt füstölni ami szárazon lógatva is eláll? Esetleg az íze miatt?d
A füstölt fokhagymával Franciaországban találkoztam először, akkor sem értettem, miért nem ismerem ezt évtizedek óta, hát mi vagyunk a füstölőmániások, a vámpírok a szomszédban vannak, nem értettem. Ma már van itt is füstölt fokhagyma, hol megfizethető, hol ranyárban, de van, hipermarketek francia hetein és delikátüzletekben lehet beszerezni.
Felhasználási területe megegyezik a fokhagymával, csak a mérsékelt csípősség mellé édesen füstös íze van. Hosszan, hidegen füstölik, száraz helyen sokáig eláll. Alábbi receptek természetesen kivitelezhetők füstöltetlen fokhagymával
Ötperces fokhagymaleves
- 1/2 fej füstölt fokhagyma
- 3 dl tejszín
- őrölt erőspaprika, frissen, durvára őrölt feketebors, só, olívaolaj
A feldarabolt fokhagymát enyhén megfuttatom az olajon, elkeverem a tejszínnel, gyorsan összeturmixolom (nem sokáig, a tejszín kicsapódhat a turmixtól) és tálalás előtt megszórom a fűszerekkel.
Fokhagymaleves
- egy fej füstölt fokhagyma
- 1/2 kg krumpli
- 10 dkg répa
- 2 dl tejszín
- víz, só, olívaolaj
A felkockázott krumplit és a répát megfőzöm, leszűröm, elkeverem az enyhén megpirított fokhagymagerezdekkel, felöntöm a tejszínnel, pépesítem, a túl sűrű, tovább higítom tejszínnel, összeforralom, sózom.
Aioli
- két gerezd fokhagyma (eredetileg friss, lédús fokhagymából, de egy friss, egy füstölttel is működik és vadul finom. Csak füstöltből nem áll be, ennek ezer oka lehet, és nem biztos, hogy a füstölt fokhagyma miatt volt, de ajánlani csak ezt a feles megoldást merem, az sikerült)
- 1 dl olívaolaj
- só
Kizárólag majonézkészítő profiknak, türelmeseknek és elszántaknak való foglalatosság. Készül tojássárgájával is, de eredetileg fokhagyma és olaj, slussz. A pépesített fokhagymákhoz folyamatos keverés közben -eredetileg mozsárban- cseppenként adagolom az olajat, pont olyan sűrűre, keményre fog beállni, mint egy jó házi majonéz. Vaj helyett pirítósra, vagy halak mellé tökéletes kiegészítő.
Használtak már füstölt fokhagymát?
Utolsó kommentek