Ez egy ilyen ország, nem fúj se a hegyi, se a tengeri szél, ezért füstölt a sonka, a csülök, de pont a  fokhagyma és a paprika kimaradnak. Minek is azt füstölni ami szárazon lógatva is eláll? Esetleg az íze miatt?d

A füstölt fokhagymával Franciaországban találkoztam először, akkor sem értettem, miért nem ismerem ezt évtizedek óta, hát mi vagyunk a füstölőmániások, a vámpírok a szomszédban vannak, nem értettem. Ma már van itt is füstölt fokhagyma, hol megfizethető, hol  ranyárban, de van, hipermarketek francia hetein és delikátüzletekben lehet beszerezni.

Felhasználási területe megegyezik a fokhagymával, csak a mérsékelt csípősség mellé édesen füstös íze van. Hosszan, hidegen füstölik, száraz helyen sokáig eláll. Alábbi receptek természetesen kivitelezhetők füstöltetlen fokhagymával

Ötperces fokhagymaleves

  • 1/2 fej füstölt fokhagyma
  • 3 dl tejszín
  • őrölt erőspaprika, frissen, durvára őrölt feketebors, só, olívaolaj

A feldarabolt fokhagymát enyhén megfuttatom az olajon, elkeverem a tejszínnel, gyorsan összeturmixolom (nem sokáig, a tejszín kicsapódhat a turmixtól) és tálalás előtt megszórom a fűszerekkel.

Fokhagymaleves

  • egy fej füstölt fokhagyma
  • 1/2 kg krumpli
  • 10 dkg répa
  • 2 dl tejszín
  • víz, só, olívaolaj

A felkockázott krumplit és a répát megfőzöm, leszűröm, elkeverem az enyhén megpirított fokhagymagerezdekkel, felöntöm a tejszínnel, pépesítem, a túl sűrű, tovább higítom tejszínnel, összeforralom, sózom.

Aioli

  • két gerezd fokhagyma (eredetileg friss, lédús fokhagymából, de egy friss, egy füstölttel is működik és vadul finom. Csak füstöltből nem áll be, ennek ezer oka lehet, és nem biztos, hogy a füstölt fokhagyma miatt volt, de ajánlani csak ezt a feles megoldást merem, az sikerült)
  • 1 dl olívaolaj

Kizárólag majonézkészítő profiknak, türelmeseknek és elszántaknak való foglalatosság. Készül tojássárgájával is, de eredetileg fokhagyma és olaj, slussz. A pépesített fokhagymákhoz folyamatos keverés közben -eredetileg mozsárban- cseppenként adagolom az olajat, pont olyan sűrűre, keményre fog beállni, mint egy jó házi majonéz. Vaj helyett pirítósra, vagy halak mellé tökéletes kiegészítő.

Használtak már füstölt fokhagymát?